Nieuws

4 Tips om het bijtgedrag van je pup te verminderen

Pups kunnen zich maar kort concentreren (tien seconden per moment), daarna zijn ze alweer afgeleid.

Als je je dit bedenkt kun je begrijpen dat te veel indrukken niet goed voor hem zijn. Zijn hoofd wordt overvol waardoor hij niet meer goed weet wat hij doet. Hij kan dit op verschillende manieren uiten. Ondere ondere door het bijten in kleren, bijten in de handen of de stoelpoten, gaan rijden op mensen en dingen of in de riem bijten. Dit noemen we overprikkeling.

Voor een pup die bij zijn nieuwe eigenaar komt is alles spannend. Hij komt uit zijn veilige nest in de grote nieuwe wereld.

Hieronder een aantal tips voor de eerste dagen met je pup:

Tip 1.

Laat je pup de eerste dagen eerst zijn nieuwe thuis ontdekken, de nieuwe geurtjes, de onbekende plekken en situaties. Verlang de eerste dagen niets van je pup. Laat hem de eerste dagen in je tuin of balkon zijn behoefte doen. Doet hij iets wat in jouw ogen niet kan lok hem dan even weg maar verbied het niet. Zijn moeder liet hem ook onderzoeken. Voorkom dat hij datgene doet wat jij niet wil.

Tip 2.

Wordt je pup onrustig als hij in de tuin is geweest, ga zelf rustig zitten en neem een tijdschriftje voor jezelf zodat je pup weer tot rust kan komen. Dit kost tijd en geduld! Wil je pup bij jou liggen, neem hem lekker bij je zodat hij zich veilig voelt. Wil hij op een kleed liggen en valt hij uiteindelijk in slaap, laat hem dan lekker liggen waar hij ligt.

Tip 3.

Bied hem een alternatief aan, bijvoorbeeld een kauwbot of een speeltje als het puppybijten nog dragelijk is, ga zelf rustig zitten, raak je pup niet aan en corrigeer hem niet, je maakt het bijten daardoor alleen maar erger.

Tip 4.

Ben je wanhopig omdat het bijten te heftig is?

Ben je wanhopig omdat het bijten te heftig is? Laat hem dan meer onderzoeken op zijn tempo. Laat hem uitsnuffelen tijdens het lopen aan de lijn. Ga minder lang lopen, bijvoorbeeld 5 in plaats van 10 minuten. Stop met wilde activiteiten maar laat hem eens voertjes in het gras zoeken. Geef hem 24 uur per dag drinken. Laat hem nog niet alleen, zorg anders voor oppas. Kijk eens welk voer je geeft, het wil wel eens helpen om graanvrije brokken of vers vlees te geven.

Tot slot, vertel je pup wat je wel wilt in plaats van verbieden, daar zal hij meer van leren.

Kom je er niet er niet uit dan mag je me altijd mailen voor een advies via m.vanbaars@ziggo.nl

Mimi van Baars, Maroef coaching mens en hond, puppy en gedragsbegeleiding op maat.

Lees meer op onze nieuwe pagina over dit onderwerp: Puppy bijten afleren

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for maroef.nl Hondencoach
256
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Goed artikel over knuffelen.

Goed artikel over knuffelen.Een hond knuffelen die je amper kent? Wanneer is het fijn voor de hond en wanneer niet?

Ik vind dat er twee grote misverstanden zijn:
1. Een hond die gek doet en zich op zijn rug werpt om gekriebeld te worden wil graag aangeraakt worden?
Niet altijd! Deze strategie is er namelijk voor om juist wat afstand te creëren vanuit spanning. Dat klinkt tegenstrijdig, ik weet het. En toch is het zo. Kijk maar eens naar honden die dit naar elkaar doen als de ene hond nogal lomp inkomt. De andere hond kan ervoor kiezen om zich om te gooien, vaak gepaard met veel snelle bewegingen (of juist verstarren, maar dat is een ander verhaal). Je ziet de spanning over de situatie.
Helaas hebben we dit jarenlang verkeerd bestempeld als ‘onderdanig’.

2. Een hond die je amper kent, mag je niet uitgebreid knuffelen of aanraken?
Ook niet per sé! Blijf je communiceren met de hond, en hij is erg relaxed in het vragen om aandacht: waarom niet? Net zoals er zo ontzettend veel verschillende soorten mensen zijn, zijn er ook zo veel voorkeuren bij honden over aangeraakt worden!

Op de foto zie je mij met Floris. Floris had ik 1 keer eerder kort gezien. En nu vroeg hij toch echt om knuffels, verzorging, contact. Floris is zo’n hond die het echt wil. Hij vroeg het doeltreffend maar rustig. En dan krijg je een ontroerde gedragsdeskundige die precies doet wat Floris vraagt 😂😊❤️
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden
Doe eens niet Macho goed artikel van deze tijd

Doe eens niet Macho goed artikel van deze tijd"Doe eens niet zo macho!"

Afgelopen zaterdag wilde ik even snel een agenda halen en dus kwam ik op een drukke winkelstraat terecht. Dat doe ik niet vaak, ik hou er niet van. Ik vind het al snel te druk.

Voor honden is dat vaak ook zo. Mensen dicht bij elkaar, met allerlei tassen die rondzwiepen en weinig ruimte. Ik zie dan ook vaak veel stress signalen bij honden die daar lopen. En helaas ook de situaties waarin mensen hun honden in een situatie brengen die nog onprettiger is: stilstaan en verwachten dat je hond dicht bij een onbekende hond rustig en beleefd blijft.

Want daar stonden ze weer: twee dames, met twee honden die ongeveer neus aan neus moesten staan, en waarbij de ene hond zich duidelijk oncomfortabel voelde, gromde en te horen kreeg:

"Doe eens niet zo macho"

Doe eens niet zo macho? De hond in kwestie gromde, omdat hij niet anders kon. Eerdere signalen waarin hij aangaf dat hij de aanwezigheid van de andere hond niet prettig vond, werden genegeerd waarop hij gromde. De hond in kwestie wordt dan bijvoorbeeld dominant genoemd, of stoer, of, in dit geval: macho.

De hond in kwestie is niet stoer of dominant, en zeker niet macho!

Honden zijn super goed in het vermijden van conflicten en zijn, als ze de kans krijgen en goede leerervaringen krijgen, juist heel beleefd. Conflicten zijn helemaal niet handig. Goede omgangsvormen en communicatie zijn belangrijk en honden zijn daar een kei in. Ze hebben een heel scala aan signalen om beleefd te zijn en conflicten te voorkomen.

Helaas zien wij die niet altijd, en zijn we niet altijd op de hoogte van deze signalen en brengen wij onze honden nog al eens in situaties waarin ze dus zichzelf moeten verdedigen en signalen moeten geven om de afstand te vergroten omdat wij ze niet helpen.

Honden zullen niet snel recht op vreemde honden aflopen, tenzij ze elkaar kennen, jong zijn of puber. Honden tasten veelal eerst af of de ander kennis wil maken, en nemen daar tijd voor. Bijvoorbeeld door een boog te lopen, even te snuffelen, hun zijkant te tonen of even weg te kijken en te pauzeren. Zo geven ze elkaar tijd om elkaars goede bedoelingen te tonen en te beslissen of ze elkaar willen naderen of niet. Een relaxte hond kan een gespannen hond zo geruststellen. Dit kan alleen als de hond zelf ontspannen is.

Deze winkelstraat was voor de honden in kwestie niet ontspannen, en dan ontstaan er eerder conflictsituaties. Als je dan van je mens niet het conflict mag vermijden omdat je geen ruimte krijgt om afstand te vergroten, rest er soms helaas niets dan naar sterkere signalen te grijpen om de afstand te vergroten: grommen, snappen of uitvallen als de situatie te benauwend wordt.

Dan ben je niet macho, maar dan voel je je oncomfortabel in de situatie. De dames in kwestie hadden hun hond kunnen steunen door de afstand te vergroten en kennismaking achterwege te laten. De hond had dan niet hoeven grommen en had waarschijnlijk meer vertrouwen in zijn mens gehad omdat ze hem begreep in plaats van afstrafte en in een situatie dwong die niet prettig was...

Ik hoop dat we in 2024 allemaal massaal de hondentaal en hondse omgangsvormen gaan leren en onze honden niet meer in dit soort situaties brengen. In februari ga ik mijn eerste lezing hierover houden omdat ik hoop hier een steen in bij te gaan dragen.

Wat doe jij om je hond te leren begrijpen?

Leestips
-Kalmerende signalen van Turid Rugaas
-Understanding the silent communcation of dogs van Rosie Lowry

Foto is niet van betreffende situatie:)
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 maanden geleden

Reageer op Facebook

Lief, dank je Mimi!

Aanrader vopr honden met verlatingsangst of niet goed alleen kunnen zijn. ... Meer bekijkenMinder bekijken

2 maanden geleden

Reageer op Facebook

Dank je wel voor het delen! We hopen zo nog meer honden die het zwaar hebben alleen thuis te mogen helpen! 🐾