Nieuws

De logeehond

Afgelopen periode heb ik een logee hond gehad. Het was heel gezellig en leerzaam, ik bedacht me dat het goed is om mijn belevenissen of bevindingen op te schrijven.

Het fijne van een logee hond is, dat ze zindelijk zijn als ze bij je komen logeren, maar vaak bedenkt men niet dat de hond al in een gezinssituatie heeft meegedraaid, en gewend is aan een dagelijks ritme en een vertrouwde omgeving. Het is dan ook belangrijk om te bedenken dat het totaal vreemd is voor een logee hond om in een andere omgeving rond te lopen. Alles is anders als hij bij jou als eigenaar als oppas hond bij jou komt. Hij wordt als het ware weggerukt uit zijn vertrouwde omgeving. De ene hond zal daar meer moeite mee hebben dan de andere om te wennen aan een nieuwe omgeving.

Het is dan ook verstandig om de logeehond eerst een paar dagdelen op proef te nemen om te kijken of de hond zich wel thuis voelt bij jou als nieuwe eigenaar. Zodra de hond bij je is zal je de hond in eerste instantie een veilige plek moeten bieden waar hij zich veilig kan voelen. Dat kan zijn eigen mand zijn,, maar het kan ook best zijn dat de hond je bank fijn vindt om op te liggen. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in de hondentaal en begrijpt welke signalen je hond laat zien. Een logee hond moet vertrouwen opbouwen en heeft veel rust nodig. Meestal willen we , met goede bedoelingen, meteen van alles doen met onze logee. Bijvoorbeeld drukke spelletjes of lange wandelingen, maar meestal is dat veel te veel voor een logee hond. Een logee hond heeft net als een herplaats-hond vaak veel tijd nodig om te wennen.

logeehond bij maroef

Wat kan jij doen als nieuwe oppas eigenaar?

 • Een lange riem en een y-vormig tuigje vragen zodat de hond wat ruimte heeft om zichzelf te worden;
 • Laten snuffelen en de omgeving op zijn tempo laten verkennen;
 • Niets van hem willen of vragen;
 • Rust geven en met rust laten;
 • Niet alleen laten, het β€œalleen leren zijn” langzaam opbouwen;

Ook al kan de hond bij zijn eigenaar wel alleen zijn, betekent het niet dat hij in een vreemde omgeving alleen kan zijn. Dit moet je heel langzaam opbouwen. Soms hebben we te hoge verwachtingen en denken dat de logee het wel aankan.

 • Tijd geven tijdens het wandelen in de woonwijk, staat hij veel stil? Wil hij niet meer mee lopen? Ga dan weer terug en probeer het de volgende wandeling weer. Mogelijk dat de wandeling erg vreemd en moeilijk is voor de logee.
 • Vaak zal een logeehond achter je aan lopen in huis, zodra hij zich meer op zijn gemak voelt zal dit minder worden. Geef het de tijd;
 • Als hij zich op zijn gemak voelt kan je neuswerk spelletjes met hem doen;
 • Naar rustige plekken gaan/ drukke plekken vermijden;
 • Als hij eenmaal gewend is dan kan je langzaam beginnen met het aanbieden van nieuwe dingen.

Het kan zomaar zijn dat je logeetje gaat blaffen naar mensen terwijl dit niet in zijn thuis situatie gebeurt. Dan is het verstandig om meer afstand te houden van mensen. Zodra de logee meer gewend is en hij vertrouwen heeft in zijn nieuwe situatie zal het blaffen minder worden of zelfs wel over zijn.

logeehond bij maroef in hengelo

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for maroef.nl Hondencoach
257
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Mijn kleine grote vriendje Bart van Hond InZicht - Marleen van Baal was op deze prachtige dag gezellig bij me. 

Het begon vanmorgen wat spannend want Bart  heeft in mijn tuin een kat willen verjagen. Alles ging goed met hem maar het was wel even schrikken. Daarna hebben we heerlijk in het bos gelopen om alle stress uit het lichaam te krijgen. Bart heeft op de terugweg lekker in de auto geslapen en ook thuis gezellig bij mij op de bank. het is een echt lief vriendje. Tot gauw weer Bart.Image attachmentImage attachment+3Image attachment

Mijn kleine grote vriendje Bart van Hond InZicht - Marleen van Baal was op deze prachtige dag gezellig bij me.

Het begon vanmorgen wat spannend want Bart heeft in mijn tuin een kat willen verjagen. Alles ging goed met hem maar het was wel even schrikken. Daarna hebben we heerlijk in het bos gelopen om alle stress uit het lichaam te krijgen. Bart heeft op de terugweg lekker in de auto geslapen en ook thuis gezellig bij mij op de bank. het is een echt lief vriendje. Tot gauw weer Bart.
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 weken geleden
Terug van een super geweldige vakantie in Engeland met mijn zus.Image attachmentImage attachment+2Image attachment

Terug van een super geweldige vakantie in Engeland met mijn zus. ... Meer bekijkenMinder bekijken

2 weken geleden

Reageer op Facebook

Fijn dat jullie zo genoten hebben en prachtige foto’s !

Snel weer doen❀️

Wow, dat ziet er mooi uit! Zeker super!

Was echt geweldig zusje!

Wat een prachtige omgeving..mooie foto's

View more comments

In verband met de hitte zijn alle lessen van maroef.nl Hondencoach verzet. Iedereen heeft een mail gehad. Heb je deze mail niet gekregen laat het me dan even weten in een pb

In verband met de hitte zijn alle lessen van maroef.nl Hondencoach verzet. Iedereen heeft een mail gehad. Heb je deze mail niet gekregen laat het me dan even weten in een pb ... Meer bekijkenMinder bekijken

3 weken geleden
Het boek puppy wijs is een absolute aanrader voor elke eigenaar die meer wil weten over de opvoeding en gedrag van je pup of volwassen hond. Top boek. 

Fotos van je vakantie kan je op het originele bericht plaatsen
Delen wordt op prijs gesteld.

Het boek puppy wijs is een absolute aanrader voor elke eigenaar die meer wil weten over de opvoeding en gedrag van je pup of volwassen hond. Top boek.

Foto's van je vakantie kan je op het originele bericht plaatsen
Delen wordt op prijs gesteld.Win win win

π™Žπ™šπ™₯π™©π™šπ™’π™—π™šπ™§ π™–π™˜π™©π™žπ™šπ™’π™–π™–π™£π™™

De vakantie zit er voor de meesten weer op. Plaats hieronder je leukste (vakantie)kiekje van je hond (of wees creatief 🐢) en wie weet win jij aan het eind van deze week ons boek PuppyWijs. Leuk voor jezelf of om cadeau te geven 😊

Delen wordt gewaardeerd.
... Meer bekijkenMinder bekijken

4 weken geleden