Nieuws

De logeehond

Afgelopen periode heb ik een logee hond gehad. Het was heel gezellig en leerzaam, ik bedacht me dat het goed is om mijn belevenissen of bevindingen op te schrijven.

Het fijne van een logee hond is, dat ze zindelijk zijn als ze bij je komen logeren, maar vaak bedenkt men niet dat de hond al in een gezinssituatie heeft meegedraaid, en gewend is aan een dagelijks ritme en een vertrouwde omgeving. Het is dan ook belangrijk om te bedenken dat het totaal vreemd is voor een logee hond om in een andere omgeving rond te lopen. Alles is anders als hij bij jou als eigenaar als oppas hond bij jou komt. Hij wordt als het ware weggerukt uit zijn vertrouwde omgeving. De ene hond zal daar meer moeite mee hebben dan de andere om te wennen aan een nieuwe omgeving.

Het is dan ook verstandig om de logeehond eerst een paar dagdelen op proef te nemen om te kijken of de hond zich wel thuis voelt bij jou als nieuwe eigenaar. Zodra de hond bij je is zal je de hond in eerste instantie een veilige plek moeten bieden waar hij zich veilig kan voelen. Dat kan zijn eigen mand zijn,, maar het kan ook best zijn dat de hond je bank fijn vindt om op te liggen. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in de hondentaal en begrijpt welke signalen je hond laat zien. Een logee hond moet vertrouwen opbouwen en heeft veel rust nodig. Meestal willen we , met goede bedoelingen, meteen van alles doen met onze logee. Bijvoorbeeld drukke spelletjes of lange wandelingen, maar meestal is dat veel te veel voor een logee hond. Een logee hond heeft net als een herplaats-hond vaak veel tijd nodig om te wennen.

logeehond bij maroef

Wat kan jij doen als nieuwe oppas eigenaar?

 • Een lange riem en een y-vormig tuigje vragen zodat de hond wat ruimte heeft om zichzelf te worden;
 • Laten snuffelen en de omgeving op zijn tempo laten verkennen;
 • Niets van hem willen of vragen;
 • Rust geven en met rust laten;
 • Niet alleen laten, het “alleen leren zijn” langzaam opbouwen;

Ook al kan de hond bij zijn eigenaar wel alleen zijn, betekent het niet dat hij in een vreemde omgeving alleen kan zijn. Dit moet je heel langzaam opbouwen. Soms hebben we te hoge verwachtingen en denken dat de logee het wel aankan.

 • Tijd geven tijdens het wandelen in de woonwijk, staat hij veel stil? Wil hij niet meer mee lopen? Ga dan weer terug en probeer het de volgende wandeling weer. Mogelijk dat de wandeling erg vreemd en moeilijk is voor de logee.
 • Vaak zal een logeehond achter je aan lopen in huis, zodra hij zich meer op zijn gemak voelt zal dit minder worden. Geef het de tijd;
 • Als hij zich op zijn gemak voelt kan je neuswerk spelletjes met hem doen;
 • Naar rustige plekken gaan/ drukke plekken vermijden;
 • Als hij eenmaal gewend is dan kan je langzaam beginnen met het aanbieden van nieuwe dingen.

Het kan zomaar zijn dat je logeetje gaat blaffen naar mensen terwijl dit niet in zijn thuis situatie gebeurt. Dan is het verstandig om meer afstand te houden van mensen. Zodra de logee meer gewend is en hij vertrouwen heeft in zijn nieuwe situatie zal het blaffen minder worden of zelfs wel over zijn.

logeehond bij maroef in hengelo

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for maroef.nl Hondencoach
256
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Op de een of andere duistere reden heeft Facebook mijn messenger verwijdert. Wil je mij een berichtje sturen, of heb je dat gedaan dan kan ik niet antwoorden. Ik ben gewoon bereikbaar via mijn mail adres. ... Meer bekijkenMinder bekijken

3 weken geleden

Reageer op Facebook

Daar had ik ook "last" van Mimi. Gelukkig inderdaad een bel bij onze voordeur ☺️

.Mijn certificaat van de cursus stress management is er. Nu is het voorlopig Me time. 
Lekker genieten van mijn jonge puber puppy en mijn vrije tijd.

.Mijn certificaat van de cursus stress management is er. Nu is het voorlopig Me time.
Lekker genieten van mijn jonge puber puppy en mijn vrije tijd.
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden

Reageer op Facebook

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd!

Mooi duidelijk verhaal. Ooit heb ik dit meegemaakt met een oude hond. Men zegt zo makkelijk hij is eigenwijs

Mooi duidelijk verhaal. Ooit heb ik dit meegemaakt met een oude hond. Men zegt zo makkelijk hij is eigenwijsEigenwijze wolf? Of grenzen aangeven......

Gister avond hadden Ceo en ik detectie les bij Perroamigohondenwelzijn

We kozen een nieuwe geur voor hem uit. Kruidnagel. Omdat ik dat wel lekker vind ruiken. Ceo kent de basis principes van detectie al wel. Maar we begonnen simpel.
Boukje had haar geurbron kruidnagel in haar handen en hij kreeg zijn 'click' als hij de geurbron aanwees.

Wat deed ceo nou? Hij was opweg naar Boukje haar hand, maar draaide elke keer 10 cm van te voren zijn neus af en kwam bij mij zijn beloning halen.

Nu zullen veel mensen denken... Het is een wolfhond, die werkt niet zo graag. Of hij is eigenwijs/loopt de kantjes ervan af🫣 sommige trainers zullen zelfs met iets meer dwang aanleren dat hij toch echt de geurbron zelf moet aanwijzen.. of hopeloos opnieuw proberen totdat beide partijen gefrustreerd zijn.

Wij gaven het 3 kansen. Ceo was heel gemotiveerd onderweg naar de geurbron, maar toch elke keer net 10 cm van te voren brak hij het af en draaide hij weg.

Zou hij de geur te intens vinden? Zeiden we tegen elkaar.

Jahoor, wij probeerden erna basilicum en deze kanjer heeft de gehele les ontzettend goed alle geur bronnen aangewezen.

Waarom deel ik dit nu?
Soms kunnen onze honden in onze ogen hartstikke eigenwijs zijn... Maar meestal zijn ze gewoon aan het communiceren...

Luister jij wel eens naar wat jouw hond te zeggen heeft als hij iets niet ( goed) wil uitvoeren?
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 maanden geleden
Goed artikel over knuffelen.

Goed artikel over knuffelen.Een hond knuffelen die je amper kent? Wanneer is het fijn voor de hond en wanneer niet?

Ik vind dat er twee grote misverstanden zijn:
1. Een hond die gek doet en zich op zijn rug werpt om gekriebeld te worden wil graag aangeraakt worden?
Niet altijd! Deze strategie is er namelijk voor om juist wat afstand te creëren vanuit spanning. Dat klinkt tegenstrijdig, ik weet het. En toch is het zo. Kijk maar eens naar honden die dit naar elkaar doen als de ene hond nogal lomp inkomt. De andere hond kan ervoor kiezen om zich om te gooien, vaak gepaard met veel snelle bewegingen (of juist verstarren, maar dat is een ander verhaal). Je ziet de spanning over de situatie.
Helaas hebben we dit jarenlang verkeerd bestempeld als ‘onderdanig’.

2. Een hond die je amper kent, mag je niet uitgebreid knuffelen of aanraken?
Ook niet per sé! Blijf je communiceren met de hond, en hij is erg relaxed in het vragen om aandacht: waarom niet? Net zoals er zo ontzettend veel verschillende soorten mensen zijn, zijn er ook zo veel voorkeuren bij honden over aangeraakt worden!

Op de foto zie je mij met Floris. Floris had ik 1 keer eerder kort gezien. En nu vroeg hij toch echt om knuffels, verzorging, contact. Floris is zo’n hond die het echt wil. Hij vroeg het doeltreffend maar rustig. En dan krijg je een ontroerde gedragsdeskundige die precies doet wat Floris vraagt 😂😊❤️
... Meer bekijkenMinder bekijken

3 maanden geleden