Nieuws

Eigenwijs

Mijn hond is eigenwijs/ koppig

hond eigenwijs, wil niet lopenWekelijks hoor ik begeleiders zeggen dat hun hond eigenwijs is. Of koppig hoor ik ook wel eens. Of het hoort bij het ras.
Wij mensen denken anders dan de hond. De hond denkt in zijn taal en wij mensen in onze taal. Hierdoor ontstaan er vaak misverstanden. We reageren daardoor anders. We worden boos, geiiriteerd, we gaan meer verlangen van de hond door hem meer onder “controle”te houden door nog meer bepaalde oefeningen te leren om hem beter te leren luisteren.

Voorbeeld: Iemand loopt in het bos en er wil een auto voorbij rijden. De hond “moet” zitten maar gaat niet zitten. Na boos te worden op de hond gaat de hond half zitten. Waarop de begeleider zegt: “hij is eigenwijs, hij wil niet”. Maar wat blijkt? Er waren brandnetels die de hond pijn deden. De begeleider had beter even de hond kunnen zeggen, “wacht” en hem laten staan en hem de keus geven.

Voorbeeld: een hond komt niet meteen als er geroepen wordt. De hond snuffelt en hoort de begeleider niet. De begeleider wordt boos omdat de hond niet komt. De hond beweegt wel met zijn oren waarop de begeleider zegt: “hij hoort me wel hij is gewoon eigenwijs. Maar voor de hond is het snuffelen vaak twitteren, net zoals jij in een spannend boek zit te lezen. Je hoort dan wel wat maar reageert ook niet meteen. Wacht je even tot hij uit is getwitterd dan komt hij wel mits het komen goed is aangeleerd.

Voorbeeld: De hond ziet een object dat hij spannend vindt en trekt de begeleider een andere kant uit. De begeleider vindt dat de hond er langs moet en houdt hem kort aan de lijn vast. Gevolg dat de hond banger wordt. De begeleider zegt dat hij “gewoon eigenwijs is”. Begrijp je wat er in de hond omgaat dan zul je vanzelf wel een wat grotere afstand houden van een object waardoor de hond meer zelfvertrouwen gaat krijgen en zul je op een gegeven moment er wel normaal langs kunnen lopen.

Veel honden zullen zich aanpassen maar lopen wel gefrustreerd door het leven waardoor ze op latere leeftijd alsnog probleemgedrag kunnen krijgen. Vaak zijn we het zo gewend dat we de hond toch weer het stempel geven: hij is eigenwijs/koppig. Sommige gedragingen zijn rastypisch maar de kalmerende en stress signalen zijn bij alle honden over de hele wereld gelijk. Alleen zullen ze het in bepaalde situaties allemaal op een andere manier laten zien.

Mimi van Baars,
Maroef | Coaching Mens & Hond, puppy en gedragstherapie op maat

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Omslagafbeelding voor maroef.nl Hondencoach
257
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Beste volgers, 
In verband met mijn pensioen ga ik stoppen met lesgeven. Ik blijf nog tot eind van het jaar bereikbaar. Voor nu ga ik heerlijk genieten samen met mijn hond. Ben je benieuwd naar de visie die Maroef ook heeft, dan stuur ik je graag door naar collega mirjam kooy van www.natuurlijkhondzijn.nl

Beste volgers,

In verband met mijn pensioen ga ik stoppen met lesgeven. Ik blijf nog tot eind van het jaar bereikbaar. Voor nu ga ik heerlijk genieten samen met mijn hond. Ben je benieuwd naar de visie die Maroef ook heeft, dan stuur ik je graag door naar collega mirjam kooy van www.natuurlijkhondzijn.nl
... Meer bekijkenMinder bekijken

4 maanden geleden
Meld je aan voor een gratis uurtje. Delen graag

Meld je aan voor een gratis uurtje. Delen graagVraag je je af waarom het niet lukt om je hond te leren ontspannen alleen thuis te zijn?

Als je aan het oefenen bent, moet je dan je hond laten blaffen en pas naar binnen gaan als ie stil is?

Een pup kan nog geen verlatingsangst hebben toch?

Heb jij deze vragen of misschien wel een heel andere vraag?
Wil je antwoord op jouw vraag?

Neem dan deel aan het gratis online vragenuurtje (30 augustus 11.00 uur/ 11 september 19.30 uur / 24 september 20:30) aan 2 gespecialiseerde deskundigen. Vraag ons maar raak over jouw hond die het moeilijk heeft alleen thuis!

Vergroot je kennis en zet nu snel de eerste stappen op weg naar jouw vrijheid en ontspanning voor je hond

Stuur een mailtje naar info@ophondsewijze.nl met de datum van je voorkeur en je ontvangt een link naar het online vragenuurtje. Je kunt ook via dit linkje mijn contactformulier invullen: nieuw.ophondsewijze.nl/contact/

Gratis en vrijblijvend!
... Meer bekijkenMinder bekijken

5 maanden geleden

2 ReactiesReageer op Facebook

Dank je wel voor het delen! Samen voor hondenwelzijn💪🏻

Dankjewel voor het delen 😇

1224