Nieuws

Heeft jouw hond pijn?

“Mimi, volgens mij heeft jouw hond last van de rug. Ze loopt wat stijfjes.” Ik geloofde er niet veel van omdat ze rende en over sloten heen sprong. Beetje naïef misschien maar ik had nog niet opgemerkt dat ze anders liep.
Omdat ik ging twijfelen ben ik naar de dierenarts gegaan voor een check. Die zei niets bijzonders te zien, maar na een paar maanden zag ik zelf echter afwijkingen in haar gangwerk. Ik ben daarom naar een osteopaat gegaan. Deze heeft haar behandeld maar tevreden was ik niet. Vervolgens ben ik naar natuurgeneeskundige Marlies Garvelink gegaan. Mijn hond knapte zichtbaar op van haar acupressuur maar Marlies adviseerde me toch foto’s te laten maken. De diagnose van de dierenarts (een andere) was spondylose, een vergroeiing van de tussenwervels wat kan leiden tot veel pijn.

Waarom vertel ik dit?
Regelmatig krijg ik honden in begeleiding die probleemgedrag vertonen. Op mijn vraag of het kan zijn dat de hond misschien ergens pijn heeft wordt vaak ontkennend geantwoord. Hij rent en springt immers, hoe kan hij dan last van pijn hebben? De vraag stel ik meestal bij de hulpvraag zoals uitvallen naar honden, mensen of andere problemen. Pijn wordt vaak onderschat. Veel probleemgedrag komt voort uit pijn.

Hoe komt het dat een hond pijn kan heeft toch rent?
Honden die achter een bal of een andere hond aanrennen ervaren dat ze daar een kick van krijgen. Hun adrenaline peil gaat omhoog zodra ze weten dat er gegooid wordt met bijvoorbeeld een bal. De hond voelt op dat moment niets meer en wil alleen maar achter die bal of achter een andere hond aanrennen. Hetzelfde geldt voor springen over obstakels. Pas als de hond zijn aandacht heeft verlegd kan hij als hij pijn heeft dat laten merken.
Voor ons mensen zijn er een aantal duidelijke aanwijzingen, namelijk: tongelen als je aan hem komt, moeilijk overeind komen, veel op de buik liggen i.p.v. op de zijkant of veel hijgen.
De reu die moeilijk zijn poot op kan tillen tijdens het plassen. Als je aan hem komt kan hij zijn kop naar je toe draaien en kan hij naar soortgenoten gespannen reageren door te grommen, te blaffen of uit te vallen.

Als je je hond verdenkt van pijn ga dan naar een fysiotherapeut, osteopaat of een holistische dierenarts. Die zijn hierin gespecialiseerd.
Ik denk dat het goed is om je hond jaarlijkse te laten controleren door een fysiotherapeut waardoor problemen op tijd worden ontdekt en onnodig pijn lijden kan worden voorkomen.

Heb je vragen of hulp nodig voor je hond maak dan eens een afspraak voor een snuffelsessie via het Aanvraagformulier

Mimi van Baars, Maroef Hond, Puppy en Gedragsbegeleiding op maat.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Omslagafbeelding voor maroef.nl Hondencoach
256
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Beste volgers, 
In verband met mijn pensioen ga ik stoppen met lesgeven. Ik blijf nog tot eind van het jaar bereikbaar. Voor nu ga ik heerlijk genieten samen met mijn hond. Ben je benieuwd naar de visie die Maroef ook heeft, dan stuur ik je graag door naar collega mirjam kooy van www.natuurlijkhondzijn.nl

Beste volgers,

In verband met mijn pensioen ga ik stoppen met lesgeven. Ik blijf nog tot eind van het jaar bereikbaar. Voor nu ga ik heerlijk genieten samen met mijn hond. Ben je benieuwd naar de visie die Maroef ook heeft, dan stuur ik je graag door naar collega mirjam kooy van www.natuurlijkhondzijn.nl
... Meer bekijkenMinder bekijken

3 weken geleden
Meld je aan voor een gratis uurtje. Delen graag

Meld je aan voor een gratis uurtje. Delen graagVraag je je af waarom het niet lukt om je hond te leren ontspannen alleen thuis te zijn?

Als je aan het oefenen bent, moet je dan je hond laten blaffen en pas naar binnen gaan als ie stil is?

Een pup kan nog geen verlatingsangst hebben toch?

Heb jij deze vragen of misschien wel een heel andere vraag?
Wil je antwoord op jouw vraag?

Neem dan deel aan het gratis online vragenuurtje (30 augustus 11.00 uur/ 11 september 19.30 uur / 24 september 20:30) aan 2 gespecialiseerde deskundigen. Vraag ons maar raak over jouw hond die het moeilijk heeft alleen thuis!

Vergroot je kennis en zet nu snel de eerste stappen op weg naar jouw vrijheid en ontspanning voor je hond

Stuur een mailtje naar info@ophondsewijze.nl met de datum van je voorkeur en je ontvangt een link naar het online vragenuurtje. Je kunt ook via dit linkje mijn contactformulier invullen: nieuw.ophondsewijze.nl/contact/

Gratis en vrijblijvend!
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden

2 ReactiesReageer op Facebook

Dank je wel voor het delen! Samen voor hondenwelzijn💪🏻

Dankjewel voor het delen 😇

1224