Nieuws

Hij moet gewoon luisteren?

Zit, af, voet, volg, naast, blijf.

Wat is er mis met commando’s

Toen de allereerste hondenscholen ongeveer 40 jaar geleden in Nederland kwamen dacht men dat als je een hond commando;s leerde dat je hem onder “controle”kon krijgen. Het idee was dat jij als eigenaar moest laten zien dat jij de “baas”was. Door middel van commando’s moest hij leren luisteren. Door onderzoeken weten we inmiddels dat de hond geen wolf meer is maar gewoon een hond die bij ons leven kan horen. Een hond die bereidwillig is en voor ons wil leren. Maar commando,s is voor een hond niet natuurlijk. Vaak wordt een hond zo onder controle gehouden door zit, af, blijf, naast, dat hij geen initiatief meer durft te nemen. Hij durft geen hond meer te zijn. Geen eigen initiatief durven of mogen nemen veroorzaakt stress, waardoor je niet meer normaal durft te reageren. Je kan dan een hond krijgen die uit gaat vallen naar honden, mensen, andere dingen, of een hond die gaat trekken aan de lijn. Een hond die alleen maar afhankelijk is van zijn baas wordt onzeker.

Hoe kan je hem ook leren luisteren?

Je kan hem laten snuffelen aan dingen die voor hem belangrijk zijn.

 • Je kan hem laten ontdekken dat er nog een andere wereld is dan alleen volg,zit, af.
 • Je kan voldoen aan zijn behoefte en hem zijn eigen lig plaats te laten kiezen zonder dat wij dat met een commando doen.
 • Je kan hem leren met boogjes naar mensen te lopen of om mensen heen. Zo krijgt hij respect en leert dat hij niet tegen mensen op hoeft te springen.
 • Je kan hem leren te wachten bij de stoep en hem de keus te geven om te blijven staan of te gaan zitten.
 • Je kan hem zonder commando met een slappe lijn leren lopen.

Je kan best af en toe een commando geven, maar het is belangrijk dat je de kalmerende en stress signalen herkent. Als de hond veel kalmerende signalen laat zien is het niet verstandig om hem een commando te geven in verband met zijn stress level.

Wil je weten hoe je dit kan leren? Kom dan eens naar een gratis snuffel sessie volgen.

Neem contact op met Mimi van Baars
Coaching baas & hond, puppy en gedragstherapie op maat.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for maroef.nl Hondencoach
257
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Mijn kleine grote vriendje Bart van Hond InZicht - Marleen van Baal was op deze prachtige dag gezellig bij me. 

Het begon vanmorgen wat spannend want Bart  heeft in mijn tuin een kat willen verjagen. Alles ging goed met hem maar het was wel even schrikken. Daarna hebben we heerlijk in het bos gelopen om alle stress uit het lichaam te krijgen. Bart heeft op de terugweg lekker in de auto geslapen en ook thuis gezellig bij mij op de bank. het is een echt lief vriendje. Tot gauw weer Bart.Image attachmentImage attachment+3Image attachment

Mijn kleine grote vriendje Bart van Hond InZicht - Marleen van Baal was op deze prachtige dag gezellig bij me.

Het begon vanmorgen wat spannend want Bart heeft in mijn tuin een kat willen verjagen. Alles ging goed met hem maar het was wel even schrikken. Daarna hebben we heerlijk in het bos gelopen om alle stress uit het lichaam te krijgen. Bart heeft op de terugweg lekker in de auto geslapen en ook thuis gezellig bij mij op de bank. het is een echt lief vriendje. Tot gauw weer Bart.
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 weken geleden
Terug van een super geweldige vakantie in Engeland met mijn zus.Image attachmentImage attachment+2Image attachment

Terug van een super geweldige vakantie in Engeland met mijn zus. ... Meer bekijkenMinder bekijken

2 weken geleden

Reageer op Facebook

Fijn dat jullie zo genoten hebben en prachtige foto’s !

Snel weer doen❤️

Wow, dat ziet er mooi uit! Zeker super!

Was echt geweldig zusje!

Wat een prachtige omgeving..mooie foto's

View more comments

In verband met de hitte zijn alle lessen van maroef.nl Hondencoach verzet. Iedereen heeft een mail gehad. Heb je deze mail niet gekregen laat het me dan even weten in een pb

In verband met de hitte zijn alle lessen van maroef.nl Hondencoach verzet. Iedereen heeft een mail gehad. Heb je deze mail niet gekregen laat het me dan even weten in een pb ... Meer bekijkenMinder bekijken

3 weken geleden
Het boek puppy wijs is een absolute aanrader voor elke eigenaar die meer wil weten over de opvoeding en gedrag van je pup of volwassen hond. Top boek. 

Fotos van je vakantie kan je op het originele bericht plaatsen
Delen wordt op prijs gesteld.

Het boek puppy wijs is een absolute aanrader voor elke eigenaar die meer wil weten over de opvoeding en gedrag van je pup of volwassen hond. Top boek.

Foto's van je vakantie kan je op het originele bericht plaatsen
Delen wordt op prijs gesteld.Win win win

𝙎𝙚𝙥𝙩𝙚𝙢𝙗𝙚𝙧 𝙖𝙘𝙩𝙞𝙚𝙢𝙖𝙖𝙣𝙙

De vakantie zit er voor de meesten weer op. Plaats hieronder je leukste (vakantie)kiekje van je hond (of wees creatief 🐶) en wie weet win jij aan het eind van deze week ons boek PuppyWijs. Leuk voor jezelf of om cadeau te geven 😊

Delen wordt gewaardeerd.
... Meer bekijkenMinder bekijken

4 weken geleden