Een pup in huis nemen is voor ons mens een feest. De een maakt een weloverwogen een keus een ander neemt in een opwelling een pup in huis.
Het is verstandig om te kijken of een pup wel past in jouw situatie. Onderstaand allerlei vragen die je jezelf kan stellen.
Past een pup bij je gezinssituatie? Waar woon je, hoe woon je, woon je in een drukke omgeving. Heb je een tuin of een balkon. Welk ras kies je, of kies je een kruising. Het ene ras kan makkelijker leren alleen zijn dan het andere. Heb je genoeg tijd om te wandelen. Het eneras heeft later meer nodig dan het andere. Welk soort vacht kies je? Kort haar, lang haar, krullen of ruwhaar. Welke fokker kies je. Een grote fokker, een kleine of een gelegenheid nestje. Kies je een hond met een stamboom of juist niet. Binnen veel rassen zijn ziektes. Dit is belangrijk bij je keuze. Wil je naar een hondenschool, welke kies je, waar kies je voor , voor een groep of individuele lessen, welke visie kies je. Welke methode kies je. Eentje die een quick fix methode heeft of een hondenschool die helemaal gericht is op jou en je hond, die zich bezig houdt met het welzijn en die kijkt per les wat jou hond aan kan. Wat wil wil je: grote groepen, waar je pup veel prikkels krijgt, of kleine groepen van maximaal 3 pups of individuele lessen waar jij en je pup persoonlijke aandacht krijgt. Lees ter voorbereiding de boeken die over de nieuwste inzichten gaan, zoals de boeken van Turid Rugaas, en het boekje puppy wijs van Petra de Munnik. Kijk uit met internet. Daar staan artikels op over de nieuwste inzichten maar ook over de oude inzichten.
Waar moet je verder nog aan denken?
Verzekering, dierenarts kosten, Laat je je hond inenten of titeren, Fysio, belasting, voer, geef je je hond een graanvrije brok, vers vlees of gewone brok. Wat zit er in het voer, waar kijk je naar, waar let je op. Welke beloningsnoepjes geef je. Wat is wijs. Waar vind je die informatie. Welke riem koop je, welke halsband of tuigje, licht je goed in wat beter is voor je hond.
Verwachtingen
In mijn praktijk als gedragstherapeute,kom ik dagelijks mensen tegen die te hoge verwachtingen hebben van hun pup. Opvoeden kost heel veel tijd, en heel veel geduld. Elke pup is weer anders. Vaak hebben mensen al heel veel uitgestippeld voor hun hond. In veel gevallen blijkt de pup, of hond niet te voldoen aan de verwachtingen. Mijn eigen flatcoated was een snel gestreste hond. Ik merkte al snel dat ze niet in een groepje kon. Sterker nog, vaak apporteren was niet goed voor haar. Daar werd ze hyper van. Mijn verwachtingen moest ik toen bijstellen.
Wat je je goed moet realiseren, is dat je een hond kiest voor 10-15 jaar. Hij verdient jou aandacht en liefde. Kortom een pup is een feest, maar maak zijn leven een feest bereid je goed voor.
Mimi van Baars, gediplomeerd gedragstherapeute Puppy en gedragsbeleiding op maat.