Nieuws

Hoera, we krijgen een pup

Een pup in huis nemen is voor ons mens een feest. De een maakt een weloverwogen een keus een ander neemt in een opwelling een pup in huis.

Het is verstandig om te kijken of een pup wel past in jouw situatie. Onderstaand allerlei vragen die je jezelf kan stellen.

Je krijgt een pup Past een pup bij je gezinssituatie? Waar woon je, hoe woon je, woon je in een drukke omgeving. Heb je een tuin of een balkon. Welk ras kies je, of kies je een kruising. Het ene ras kan makkelijker leren alleen zijn dan het andere. Heb je genoeg tijd om te wandelen. Het eneras heeft later meer nodig dan het andere. Welk soort vacht kies je? Kort haar, lang haar, krullen of ruwhaar. Welke fokker kies je. Een grote fokker, een kleine of een gelegenheid nestje. Kies je een hond met een stamboom of juist niet. Binnen veel rassen zijn ziektes. Dit is belangrijk bij je keuze. Wil je naar een hondenschool, welke kies je, waar kies je voor , voor een groep of individuele lessen, welke visie kies je. Welke methode kies je. Eentje die een quick fix methode heeft of een hondenschool die helemaal gericht is op jou en je hond, die zich bezig houdt met het welzijn en die kijkt per les wat jou hond aan kan. Wat wil wil je: grote groepen, waar je pup veel prikkels krijgt, of kleine groepen van maximaal 3 pups of individuele lessen waar jij en je pup persoonlijke aandacht krijgt. Lees ter voorbereiding de boeken die over de nieuwste inzichten gaan, zoals de boeken van Turid Rugaas, en het boekje puppy wijs van Petra de Munnik. Kijk uit met internet. Daar staan artikels op over de nieuwste inzichten maar ook over de oude inzichten.

Waar moet je verder nog aan denken?

Verzekering, dierenarts kosten, Laat je je hond inenten of titeren, Fysio, belasting, voer, geef je je hond een graanvrije brok, vers vlees of gewone brok. Wat zit er in het voer, waar kijk je naar, waar let je op. Welke beloningsnoepjes geef je. Wat is wijs. Waar vind je die informatie. Welke riem koop je, welke halsband of tuigje, licht je goed in wat beter is voor je hond.

Verwachtingen

In mijn praktijk als gedragstherapeute,kom ik dagelijks mensen tegen die te hoge verwachtingen hebben van hun pup. Opvoeden kost heel veel tijd, en heel veel geduld. Elke pup is weer anders. Vaak hebben mensen al heel veel uitgestippeld voor hun hond. In veel gevallen blijkt de pup, of hond niet te voldoen aan de verwachtingen. Mijn eigen flatcoated was een snel gestreste hond. Ik merkte al snel dat ze niet in een groepje kon. Sterker nog, vaak apporteren was niet goed voor haar. Daar werd ze hyper van. Mijn verwachtingen moest ik toen bijstellen.
Wat je je goed moet realiseren, is dat je een hond kiest voor 10-15 jaar. Hij verdient jou aandacht en liefde. Kortom een pup is een feest, maar maak zijn leven een feest bereid je goed voor.

Mimi van Baars, gediplomeerd gedragstherapeute Puppy en gedragsbeleiding op maat.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for maroef.nl Hondencoach
256
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Goed artikel over knuffelen.

Goed artikel over knuffelen.Een hond knuffelen die je amper kent? Wanneer is het fijn voor de hond en wanneer niet?

Ik vind dat er twee grote misverstanden zijn:
1. Een hond die gek doet en zich op zijn rug werpt om gekriebeld te worden wil graag aangeraakt worden?
Niet altijd! Deze strategie is er namelijk voor om juist wat afstand te creëren vanuit spanning. Dat klinkt tegenstrijdig, ik weet het. En toch is het zo. Kijk maar eens naar honden die dit naar elkaar doen als de ene hond nogal lomp inkomt. De andere hond kan ervoor kiezen om zich om te gooien, vaak gepaard met veel snelle bewegingen (of juist verstarren, maar dat is een ander verhaal). Je ziet de spanning over de situatie.
Helaas hebben we dit jarenlang verkeerd bestempeld als ‘onderdanig’.

2. Een hond die je amper kent, mag je niet uitgebreid knuffelen of aanraken?
Ook niet per sé! Blijf je communiceren met de hond, en hij is erg relaxed in het vragen om aandacht: waarom niet? Net zoals er zo ontzettend veel verschillende soorten mensen zijn, zijn er ook zo veel voorkeuren bij honden over aangeraakt worden!

Op de foto zie je mij met Floris. Floris had ik 1 keer eerder kort gezien. En nu vroeg hij toch echt om knuffels, verzorging, contact. Floris is zo’n hond die het echt wil. Hij vroeg het doeltreffend maar rustig. En dan krijg je een ontroerde gedragsdeskundige die precies doet wat Floris vraagt 😂😊❤️
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 week geleden
Doe eens niet Macho goed artikel van deze tijd

Doe eens niet Macho goed artikel van deze tijd"Doe eens niet zo macho!"

Afgelopen zaterdag wilde ik even snel een agenda halen en dus kwam ik op een drukke winkelstraat terecht. Dat doe ik niet vaak, ik hou er niet van. Ik vind het al snel te druk.

Voor honden is dat vaak ook zo. Mensen dicht bij elkaar, met allerlei tassen die rondzwiepen en weinig ruimte. Ik zie dan ook vaak veel stress signalen bij honden die daar lopen. En helaas ook de situaties waarin mensen hun honden in een situatie brengen die nog onprettiger is: stilstaan en verwachten dat je hond dicht bij een onbekende hond rustig en beleefd blijft.

Want daar stonden ze weer: twee dames, met twee honden die ongeveer neus aan neus moesten staan, en waarbij de ene hond zich duidelijk oncomfortabel voelde, gromde en te horen kreeg:

"Doe eens niet zo macho"

Doe eens niet zo macho? De hond in kwestie gromde, omdat hij niet anders kon. Eerdere signalen waarin hij aangaf dat hij de aanwezigheid van de andere hond niet prettig vond, werden genegeerd waarop hij gromde. De hond in kwestie wordt dan bijvoorbeeld dominant genoemd, of stoer, of, in dit geval: macho.

De hond in kwestie is niet stoer of dominant, en zeker niet macho!

Honden zijn super goed in het vermijden van conflicten en zijn, als ze de kans krijgen en goede leerervaringen krijgen, juist heel beleefd. Conflicten zijn helemaal niet handig. Goede omgangsvormen en communicatie zijn belangrijk en honden zijn daar een kei in. Ze hebben een heel scala aan signalen om beleefd te zijn en conflicten te voorkomen.

Helaas zien wij die niet altijd, en zijn we niet altijd op de hoogte van deze signalen en brengen wij onze honden nog al eens in situaties waarin ze dus zichzelf moeten verdedigen en signalen moeten geven om de afstand te vergroten omdat wij ze niet helpen.

Honden zullen niet snel recht op vreemde honden aflopen, tenzij ze elkaar kennen, jong zijn of puber. Honden tasten veelal eerst af of de ander kennis wil maken, en nemen daar tijd voor. Bijvoorbeeld door een boog te lopen, even te snuffelen, hun zijkant te tonen of even weg te kijken en te pauzeren. Zo geven ze elkaar tijd om elkaars goede bedoelingen te tonen en te beslissen of ze elkaar willen naderen of niet. Een relaxte hond kan een gespannen hond zo geruststellen. Dit kan alleen als de hond zelf ontspannen is.

Deze winkelstraat was voor de honden in kwestie niet ontspannen, en dan ontstaan er eerder conflictsituaties. Als je dan van je mens niet het conflict mag vermijden omdat je geen ruimte krijgt om afstand te vergroten, rest er soms helaas niets dan naar sterkere signalen te grijpen om de afstand te vergroten: grommen, snappen of uitvallen als de situatie te benauwend wordt.

Dan ben je niet macho, maar dan voel je je oncomfortabel in de situatie. De dames in kwestie hadden hun hond kunnen steunen door de afstand te vergroten en kennismaking achterwege te laten. De hond had dan niet hoeven grommen en had waarschijnlijk meer vertrouwen in zijn mens gehad omdat ze hem begreep in plaats van afstrafte en in een situatie dwong die niet prettig was...

Ik hoop dat we in 2024 allemaal massaal de hondentaal en hondse omgangsvormen gaan leren en onze honden niet meer in dit soort situaties brengen. In februari ga ik mijn eerste lezing hierover houden omdat ik hoop hier een steen in bij te gaan dragen.

Wat doe jij om je hond te leren begrijpen?

Leestips
-Kalmerende signalen van Turid Rugaas
-Understanding the silent communcation of dogs van Rosie Lowry

Foto is niet van betreffende situatie:)
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden

Reageer op Facebook

Lief, dank je Mimi!

Aanrader vopr honden met verlatingsangst of niet goed alleen kunnen zijn. ... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden

Reageer op Facebook

Dank je wel voor het delen! We hopen zo nog meer honden die het zwaar hebben alleen thuis te mogen helpen! 🐾