Kalmerende signalen

Kalmerende signalen hond

Kalmerende signalen

De taal die honden spreken is universeel. Over de hele wereld gebruiken honden dezelfde taal. Honden denken dat iedereen de taal begrijpt. Honden gebruiken signalen om conflicten te voorkomen, z.g. Kalmerende Signalen.

De signalen worden gebruikt om de ander gerust te stellen, om hun persoonlijke zone aan te geven. Zodra de hond een mens of hond tegen komt zal hij even wegkijken om de ander te laten weten geen kwaad in de zin heeft. Een aantal kalmerende signalen zijn: gapen, met een boogje lopen, snuffelen en wegkijken. Er zijn nog veel meer signalen die de hond in verschillende situaties kan gebruiken. Gaat de hond een conflict aan dan kan hij de situatie niet aan.

Hij zal dan afstand signalen laten zien. Grommen, snappen, blaffen en bijten zijn afstand vergrotende signalen. Vaak is de mens geneigd de signalen af te straffen, terwijl de hond al ver van te voren aan geeft wat hij bedoelt.

Als wij de signalen niet begrijpen dan zal de hond uiteindelijk gaan bijten.  De signalen mogen nooit bestraft worden. Belangrijk is dat wij de signalen herkennen en toepassen. Als de hond veel gestraft is zal hij stoppen met de signalen omdat hij niet meer durft. Met goede therapie kun je de signalen weer terug krijgen.

De kalmerende signalen zijn bestudeerd en vastgelegd door Turid Rugaas uit Noorwegen.

Meer weten over kalmerende signalen bij honden?

Neem contact op voor meer informatie over dit onderwerp
of als je vragen hebt over het gedrag van je hond

3