Nieuws

Inzichten opvoeding hond

De ontwikkelingen in de wereld van hondenprofessionals staat niet stil, er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en deze onderzoeken worden vertaald naar nieuwe manieren om om te gaan met je hond. Ik kreeg een vraag of ik eens wilde omschrijven wat de nieuwste inzichten zijn.

Wat houden de nieuwste inzichten in?

Als je werkt vanuit de nieuwste inzichten begeleid je mensen en honden op basis van vertrouwen, veiligheid en respect en voldoe je aan de behoefte van de hond.

  • Vertrouwen: een hond die bang is mag gesteund worden ipv genegeerd.
  • Veiligheid: een hond die zich veilig voelt, vind het niet erg als je dicht bij hem komt zitten en is niet bang voor je.
  • Respect: respecteer dat je hond ook grenzen heeft. Bijvoorbeeld aanvoelen dat de hond niet geaaid wil worden.
  • Behoefte hond: sluit aan bij de behoefte van je hond; laat hem/haar uitsnuffelen, een eigen route bepalen (mits het kan) of eigen ligplaats kiezen.

Je kijkt naar de oorzaak en probeert symptoombestrijding te vermijden of te wel onderdrukken. Symptoom bestrijden is bijvoorbeeld: een hond die trekt een correctie te geven of met voer werken.

Wanneer je kijkt naar de oorzaak, dan kijk je waar het trekgedrag vandaan komt. Dit kan meerdere oorzaken hebben bijvoorbeeld stress. De hond krijgt geen of zo min mogelijk correcties. Je vertelt wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Bijvoorbeeld springen: als de pootjes op de grond staan dan kan je dat met je stem belonen.

Wil je meer weten over deze nieuwe inzichten?

Wil je graag het gedrag van je hond veranderen op een liefdevolle manier zonder het gedrag te onderdrukken? Maak een afspraak om kennis te maken of neem contact op voor meer informatie!

Mimi van Baars

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Omslagafbeelding voor maroef.nl Hondencoach
257
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Zeer goed omschreven. Moet je niet gewoon strenger zijn?.

Zeer goed omschreven. Moet je niet gewoon strenger zijn?.Gisteren was ik in gesprek met iemand die via mij voor het eerst meer hoorde over honden met verlatingsangst. Ik vertelde over mijn eigen duo en dat het soms best een puzzel is als je eens een paar uurtjes weg wilt plannen, want er moet altijd eerst oppas gevonden worden. Eerlijk, dit haalt soms best een stuk spontaniteit uit je leven..
Gelukkig heb ik inmiddels door mijn opleiding de kennis in huis om met mijn honden te trainen, maar het is wel iets van de lange adem.. en toen kreeg ik de vraag: "moet je niet gewoon wat strenger zijn voor je honden?"

Strenger zijn voor je hond, is dat dan de oplossing voor verlatingsangst?

Nee.. ik kan je zonder enige twijfel vertellen dat je met streng zijn niets gaat veranderen aan dit ingewikkelde probleem. Je hebt namelijk te maken met een hond die een intens gevoel van angst ervaart! Hij is niet ondeugend, eigenwijs en hij doet het ook zeker niet om jou dwars te zitten of om jouw gezelschap af te dwingen.. Hij is bang!

Ik vergelijk het altijd maar met mijn angst voor spinnen.. Als je mij heel streng opdraagt om een spin op te pakken of me verteld dat ik me aanstel als ik zo'n achtpotig monster in mijn huis zie.. word mijn angst dan minder? Leer ik dat spinnen in feite niemand kwaad doen en zelfs nuttig zijn? Voel ik steun en begrip omdat ik iets nu eenmaal heel spannend vind? In alle gevallen is het antwoord "nee" en de meeste mensen snappen dit ook.

Besef je dat dit ook zo is voor jouw hond die paniek voelt als hij alleen thuis is. De enige manier om hier op positieve wijze verandering in aan te brengen, is door middel van steun, support en succeservaringen. Met kleine , angstvrije stapjes mag jouw hond ervaren dat het okay is om even alleen te zijn!

Wil je hier meer over weten? Of ben je op zoek naar praktische begeleiding om jouw hond het vertrouwen (terug) te geven als hij alleen thuis is? Je mag me altijd een mail sturen voor een vrijblijvende kennismaking!

#ophondsewijze #hondenwelzijn #welzijnsgericht #sapro #verlatingsangstbijhonden #hondalleenthuis #julienaismith #vertrouwdalleenthuis #verlatingsangst
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 maanden geleden

2 ReactiesReageer op Facebook

Dankjewel voor het delen 🥰

En daarnaast kan je niet eens streng zijn tegen je hond als je niet thuis bent😂 dus het advies gaat zowieso niet op.

Op de een of andere duistere reden heeft Facebook mijn messenger verwijdert. Wil je mij een berichtje sturen, of heb je dat gedaan dan kan ik niet antwoorden. Ik ben gewoon bereikbaar via mijn mail adres. ... Meer bekijkenMinder bekijken

2 maanden geleden

1 ReactieReageer op Facebook

Daar had ik ook "last" van Mimi. Gelukkig inderdaad een bel bij onze voordeur ☺️

.Mijn  certificaat van de cursus stress management is er. Nu is het voorlopig Me time. 
Lekker genieten van mijn jonge puber puppy en mijn vrije  tijd.

.Mijn certificaat van de cursus stress management is er. Nu is het voorlopig Me time.
Lekker genieten van mijn jonge puber puppy en mijn vrije tijd.
... Meer bekijkenMinder bekijken

3 maanden geleden

2 ReactiesReageer op Facebook

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd!

Mooi duidelijk verhaal. Ooit heb ik dit meegemaakt met een oude hond. Men zegt zo makkelijk hij is eigenwijs

Mooi duidelijk verhaal. Ooit heb ik dit meegemaakt met een oude hond. Men zegt zo makkelijk hij is eigenwijsEigenwijze wolf? Of grenzen aangeven......

Gister avond hadden Ceo en ik detectie les bij Perroamigohondenwelzijn

We kozen een nieuwe geur voor hem uit. Kruidnagel. Omdat ik dat wel lekker vind ruiken. Ceo kent de basis principes van detectie al wel. Maar we begonnen simpel.
Boukje had haar geurbron kruidnagel in haar handen en hij kreeg zijn 'click' als hij de geurbron aanwees.

Wat deed ceo nou? Hij was opweg naar Boukje haar hand, maar draaide elke keer 10 cm van te voren zijn neus af en kwam bij mij zijn beloning halen.

Nu zullen veel mensen denken... Het is een wolfhond, die werkt niet zo graag. Of hij is eigenwijs/loopt de kantjes ervan af🫣 sommige trainers zullen zelfs met iets meer dwang aanleren dat hij toch echt de geurbron zelf moet aanwijzen.. of hopeloos opnieuw proberen totdat beide partijen gefrustreerd zijn.

Wij gaven het 3 kansen. Ceo was heel gemotiveerd onderweg naar de geurbron, maar toch elke keer net 10 cm van te voren brak hij het af en draaide hij weg.

Zou hij de geur te intens vinden? Zeiden we tegen elkaar.

Jahoor, wij probeerden erna basilicum en deze kanjer heeft de gehele les ontzettend goed alle geur bronnen aangewezen.

Waarom deel ik dit nu?
Soms kunnen onze honden in onze ogen hartstikke eigenwijs zijn... Maar meestal zijn ze gewoon aan het communiceren...

Luister jij wel eens naar wat jouw hond te zeggen heeft als hij iets niet ( goed) wil uitvoeren?
... Meer bekijkenMinder bekijken

4 maanden geleden