Honden opvoeding & gedrags therapie op maat

Leer alles over hondengedrag, opvoeding en communiceren met je hond

Maroef biedt hondencursussen en -begeleiding aan voor hondenbezitters. Dit wordt op een ‘hondvriendelijke’ manier gedaan. Leer alles over het juist opvoeden van een hond, het verbeteren van (sociaal) gedrag, communiceren, speurwerk een goede band creëren met je hond om zo heel veel plezier te beleven samen.

N

Een goed luisterende hond zonder straf of dwang

N

Opvoeden is samenwerken met je hond

N

Samenwerken vanuit respect en vertrouwen

N

Een blije hond, een blije baas

Op zoek naar begeleiding waar het welzijn van jouw hond voorop staat?

Neem geheel vrijblijvend contact op om kennis te maken.

“Graag ontmoet ik ook je hond zodat we eventueel gedrag direct samen kunnen bekijken en bespreken. Eventueel kan er daarna een geschikte hondencursus worden gedaan of speciale begeleiding op maat.”

Hondenschool Maroef, Mimi met hond

Wat maakt hondenschool Maroef in Hengelo zo bijzonder?

Maroef in Hengelo Twente is geen traditionele hondenschool, maar een hondenschool die communiceert zonder te commanderen. Bij hondenschool Maroef in Hengelo is respect en vertrouwen het belangrijkste. Welzijn van de hond staat voorop. Lees meer over onze unieke werkwijze en visie op het trainen en begeleiden van honden:

Opvoeden is: samen wonen, samen werken, samen spelen, samen luisteren

Waarom coaching bij hondenschool Maroef?

Maroef is opgericht door Mimi van Baars, na 15 jaar ervaring in de dierenartspraktijk heeft zij zich gespecialiseerd in puppy coaching en gedragstherapie voor honden. Met meer dan 40 jaar ervaring met honden kan er goed advies worden gegeven en vriendelijk begeleiding voor jou en jouw hond. Lees meer over Maroef…

N

50 jaar ervaring met honden

N

Hondenschool in Hengelo sinds 1981

N

Lessen op maat specifiek gericht op jouw hond

N

Welzijn van mens en hond staan voorop

N

Samenwerken vanuit vertrouwen en respect

N

Individuele begeleiding voor het beste resultaat

Cursussen voor honden

Individuele puppycursus

Individuele puppycursus

Wil jij ook de allerbeste start met jouw pup? Wil jij je pup zo opvoeden dat hij of zij sociaalvaardig is naar mensen en honden? Dan zijn individuele lessen daar het beste voor.

Lees meer over puppycursus

Jonge hond cursus

Jonge hond cursus

Voor een hond en jou als baasje kan de puberteit ingewikkeld zijn. Vanaf een maand of 5 a 6 tot 18 maanden begint de je hond te puberen.

Lees meer over jonge hond cursus

Volwassen hond cursus

Volwassen hond cursus

Je hond is volwassen geworden, maar vertoont gedrag wat je niet zo graag ziet. Je hebt al allerlei cursussen gevolgd, maar het wil maar niet lukken het gedrag te verbeteren.

Lees meer over volwassen hond cursus

Sociale leerzame wandeling

Sociale leerzame wandeling

De sociale leerzame wandelingen zijn voor jonge honden, honden die angstig zijn, honden die uit het buitenland komen en weinig zelfvertrouwen hebben, voor honden die uitvallen naar honden en mensen.

Lees meer over social leerzame wandelingen

Speuren Mantrailing

Speuren Mantrailing

Mantrailing betekent letterlijk: “het spoor vinden naar een specifiek persoon”. Tijdens de individuele Mantraining-lessen ga je samen met je hond op zoek naar een specifiek persoon

Lees meer over de cursus speuren mantrailing

Begeleiding op maat

Heeft jouw hond gedrag waarvan de oorzaak lastig van te vinden is of heb je specifieke wensen wat je je hond graag zou willen leren? Maroef biedt persoonlijke begeleiding op maat.

✔ Geheel naar wens
✔ Hondvriendelijke benadering
✔ Op het tempo van jou en je hond
✔ Ook aan huis is mogelijk

Neem contact op met Mimi van Baars:

Hondvriendelijke benadering en plezier maken staan centraal

Vriendschap en communicatie,
in plaats van dominantie en onderdrukking

3

Nieuws en berichten van Maroef op Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Mooi duidelijk verhaal. Ooit heb ik dit meegemaakt met een oude hond. Men zegt zo makkelijk hij is eigenwijs

Mooi duidelijk verhaal. Ooit heb ik dit meegemaakt met een oude hond. Men zegt zo makkelijk hij is eigenwijsEigenwijze wolf? Of grenzen aangeven......

Gister avond hadden Ceo en ik detectie les bij Perroamigohondenwelzijn

We kozen een nieuwe geur voor hem uit. Kruidnagel. Omdat ik dat wel lekker vind ruiken. Ceo kent de basis principes van detectie al wel. Maar we begonnen simpel.
Boukje had haar geurbron kruidnagel in haar handen en hij kreeg zijn 'click' als hij de geurbron aanwees.

Wat deed ceo nou? Hij was opweg naar Boukje haar hand, maar draaide elke keer 10 cm van te voren zijn neus af en kwam bij mij zijn beloning halen.

Nu zullen veel mensen denken... Het is een wolfhond, die werkt niet zo graag. Of hij is eigenwijs/loopt de kantjes ervan af🫣 sommige trainers zullen zelfs met iets meer dwang aanleren dat hij toch echt de geurbron zelf moet aanwijzen.. of hopeloos opnieuw proberen totdat beide partijen gefrustreerd zijn.

Wij gaven het 3 kansen. Ceo was heel gemotiveerd onderweg naar de geurbron, maar toch elke keer net 10 cm van te voren brak hij het af en draaide hij weg.

Zou hij de geur te intens vinden? Zeiden we tegen elkaar.

Jahoor, wij probeerden erna basilicum en deze kanjer heeft de gehele les ontzettend goed alle geur bronnen aangewezen.

Waarom deel ik dit nu?
Soms kunnen onze honden in onze ogen hartstikke eigenwijs zijn... Maar meestal zijn ze gewoon aan het communiceren...

Luister jij wel eens naar wat jouw hond te zeggen heeft als hij iets niet ( goed) wil uitvoeren?
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 weken geleden
Goed artikel over knuffelen.

Goed artikel over knuffelen.Een hond knuffelen die je amper kent? Wanneer is het fijn voor de hond en wanneer niet?

Ik vind dat er twee grote misverstanden zijn:
1. Een hond die gek doet en zich op zijn rug werpt om gekriebeld te worden wil graag aangeraakt worden?
Niet altijd! Deze strategie is er namelijk voor om juist wat afstand te creëren vanuit spanning. Dat klinkt tegenstrijdig, ik weet het. En toch is het zo. Kijk maar eens naar honden die dit naar elkaar doen als de ene hond nogal lomp inkomt. De andere hond kan ervoor kiezen om zich om te gooien, vaak gepaard met veel snelle bewegingen (of juist verstarren, maar dat is een ander verhaal). Je ziet de spanning over de situatie.
Helaas hebben we dit jarenlang verkeerd bestempeld als ‘onderdanig’.

2. Een hond die je amper kent, mag je niet uitgebreid knuffelen of aanraken?
Ook niet per sé! Blijf je communiceren met de hond, en hij is erg relaxed in het vragen om aandacht: waarom niet? Net zoals er zo ontzettend veel verschillende soorten mensen zijn, zijn er ook zo veel voorkeuren bij honden over aangeraakt worden!

Op de foto zie je mij met Floris. Floris had ik 1 keer eerder kort gezien. En nu vroeg hij toch echt om knuffels, verzorging, contact. Floris is zo’n hond die het echt wil. Hij vroeg het doeltreffend maar rustig. En dan krijg je een ontroerde gedragsdeskundige die precies doet wat Floris vraagt 😂😊❤️
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden
Doe eens niet Macho goed artikel van deze tijd

Doe eens niet Macho goed artikel van deze tijd"Doe eens niet zo macho!"

Afgelopen zaterdag wilde ik even snel een agenda halen en dus kwam ik op een drukke winkelstraat terecht. Dat doe ik niet vaak, ik hou er niet van. Ik vind het al snel te druk.

Voor honden is dat vaak ook zo. Mensen dicht bij elkaar, met allerlei tassen die rondzwiepen en weinig ruimte. Ik zie dan ook vaak veel stress signalen bij honden die daar lopen. En helaas ook de situaties waarin mensen hun honden in een situatie brengen die nog onprettiger is: stilstaan en verwachten dat je hond dicht bij een onbekende hond rustig en beleefd blijft.

Want daar stonden ze weer: twee dames, met twee honden die ongeveer neus aan neus moesten staan, en waarbij de ene hond zich duidelijk oncomfortabel voelde, gromde en te horen kreeg:

"Doe eens niet zo macho"

Doe eens niet zo macho? De hond in kwestie gromde, omdat hij niet anders kon. Eerdere signalen waarin hij aangaf dat hij de aanwezigheid van de andere hond niet prettig vond, werden genegeerd waarop hij gromde. De hond in kwestie wordt dan bijvoorbeeld dominant genoemd, of stoer, of, in dit geval: macho.

De hond in kwestie is niet stoer of dominant, en zeker niet macho!

Honden zijn super goed in het vermijden van conflicten en zijn, als ze de kans krijgen en goede leerervaringen krijgen, juist heel beleefd. Conflicten zijn helemaal niet handig. Goede omgangsvormen en communicatie zijn belangrijk en honden zijn daar een kei in. Ze hebben een heel scala aan signalen om beleefd te zijn en conflicten te voorkomen.

Helaas zien wij die niet altijd, en zijn we niet altijd op de hoogte van deze signalen en brengen wij onze honden nog al eens in situaties waarin ze dus zichzelf moeten verdedigen en signalen moeten geven om de afstand te vergroten omdat wij ze niet helpen.

Honden zullen niet snel recht op vreemde honden aflopen, tenzij ze elkaar kennen, jong zijn of puber. Honden tasten veelal eerst af of de ander kennis wil maken, en nemen daar tijd voor. Bijvoorbeeld door een boog te lopen, even te snuffelen, hun zijkant te tonen of even weg te kijken en te pauzeren. Zo geven ze elkaar tijd om elkaars goede bedoelingen te tonen en te beslissen of ze elkaar willen naderen of niet. Een relaxte hond kan een gespannen hond zo geruststellen. Dit kan alleen als de hond zelf ontspannen is.

Deze winkelstraat was voor de honden in kwestie niet ontspannen, en dan ontstaan er eerder conflictsituaties. Als je dan van je mens niet het conflict mag vermijden omdat je geen ruimte krijgt om afstand te vergroten, rest er soms helaas niets dan naar sterkere signalen te grijpen om de afstand te vergroten: grommen, snappen of uitvallen als de situatie te benauwend wordt.

Dan ben je niet macho, maar dan voel je je oncomfortabel in de situatie. De dames in kwestie hadden hun hond kunnen steunen door de afstand te vergroten en kennismaking achterwege te laten. De hond had dan niet hoeven grommen en had waarschijnlijk meer vertrouwen in zijn mens gehad omdat ze hem begreep in plaats van afstrafte en in een situatie dwong die niet prettig was...

Ik hoop dat we in 2024 allemaal massaal de hondentaal en hondse omgangsvormen gaan leren en onze honden niet meer in dit soort situaties brengen. In februari ga ik mijn eerste lezing hierover houden omdat ik hoop hier een steen in bij te gaan dragen.

Wat doe jij om je hond te leren begrijpen?

Leestips
-Kalmerende signalen van Turid Rugaas
-Understanding the silent communcation of dogs van Rosie Lowry

Foto is niet van betreffende situatie:)
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 maanden geleden

Reageer op Facebook

Lief, dank je Mimi!

Lees meer over honden en gedrag

Meer informatie over honden, voeding en gedrag:

Klantervaringen

★★★★★

Wij staan er ook nog steeds versteld van dat Nova toch nog een echte hond kan zijn en kan genieten van het snuffelen in haar omgeving!

Bedankt voor alle lessen, tips en vooral het naar boven halen van de hond in Nova 🙂 👍

Wij hebben het alle drie als erg prettig ervaren bij jou en zouden jou bij iedereen aanbevelen!

hond nova

Emmaly