Nieuws

Overprikkeling bij pups

Pups kunnen zich maar kort concentreren, daarna zijn ze alweer afgeleid.

Overprikkeling en bijtgedrag bij pups

Als je bedenkt dat een pup zich maar heel kort kan concentreren ( tien seconden) per moment kun je begrijpen dat veel indrukken niet goed voor hem zijn. Zijn hoofd wordt overvol waardoor hij niet meer goed weet wat hij doet. Hij kan dit op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld in de kleren bijten, in de handen, stoelpoten, gaan rijden op mensen en dingen, in riem bijten en andere dingen. Dit noemen we overprikkeling.

Een pup die overprikkeld is leert niet veel meer omdat hij het niet meer op kan nemen in zijn hersens. Probeer eens te achterhalen wat de oorzaak is?

hond overprikkeldIk hoor mensen wel eens zeggen: waar komt dat vandaan? Hij heeft net geslapen. Maar als je teveel gedaan hebt en na het slapen weer het een en ander gaat doen met je pup helpt slapen haast niet meer. Je zult dan moeten kijken wat je anders moet doen. Kijken waardoor je pup overprikkelt raakt. Ook dit kan van alles zijn. Het kunnen geluiden zijn, geuren die hij spannend vindt, mensen en dieren die hij spannend vindt. Mensen die teveel aan hem zitten, te wild gespeeld met een hond, of een vreemd voorwerp gezien, of te lang gewandeld of als baas tevaak nee hebt geroepen. Kijk ook eens of hij ergens pijn heeft. Als je pijn hebt kan je onrustig worden.

10 minuten buiten zijn voor het huis is vaak voor een beginnende pup al meer dan voldoende. Daarna is het verstandig hem de keus te geven waar hij mag slapen, zodat je pup ook een kwaliteit van slaap heeft. Pups hebben 18 a’ 20 uur slaap nodig. Vaak zetten we de pup in de bench omdat die dan gaat slapen, maar eigenlijk los je zijn overprikkeling niet op omdat hij in de bench geen keus heeft om te liggen waar hij wil. Maar ook te snel alleen laten kan overprikkeling veroorzaken met alle nare gevolgen.

Vaak denken we dat het meevalt met onze activiteiten. Maar als ik doorvraag hoe lang iemand bijvoorbeeld wandelt met de pup dan is het meestal meer dan de pup aankan.

Bijvoorbeeld 4 keer per dag 15 minuten, dat is een uur per dag. Dat is voor veel pups veel te veel. Dat herken je dan in de overprikkeling. Of mensen spelen met de hond. Als ik doorvraag hoe lang ze spelen is het vaak 3 keer per dag 10 minuten. Dat is 30 minuten spelen op een dag. Veel pups kunnen dit niet aan en raken overprikkeld.

Belangrijk is dat je bij overprikkeling goed kijkt waardoor het komt en activiteiten mindert.

Er kunnen natuurlijk veel meer redenen zijn. Daarom is het belangrijk de oorzaak te zoeken.

Heeft jouw pup last van overprikkeling of ander afwijkend gedrag?

Neem dan contact op met mij, dan kijken we samen naar wat de oorzaak kan zijn zodat we een plan van aanpak kunnen maken:

Mimi van Baars

Bel: 06 – 33 97 97 76
Of mail naar m.vanbaars@ziggo.nl

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for maroef.nl Hondencoach
257
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Mijn kleine grote vriendje Bart van Hond InZicht - Marleen van Baal was op deze prachtige dag gezellig bij me. 

Het begon vanmorgen wat spannend want Bart   heeft in mijn tuin een kat willen verjagen. Alles ging goed met hem maar het was wel even schrikken. Daarna hebben we heerlijk in het bos gelopen om alle stress uit het lichaam te krijgen. Bart heeft op de terugweg lekker in de auto geslapen en ook thuis gezellig bij mij op de bank. het is een echt lief vriendje. Tot gauw weer Bart.Image attachmentImage attachment+3Image attachment

Mijn kleine grote vriendje Bart van Hond InZicht - Marleen van Baal was op deze prachtige dag gezellig bij me.

Het begon vanmorgen wat spannend want Bart heeft in mijn tuin een kat willen verjagen. Alles ging goed met hem maar het was wel even schrikken. Daarna hebben we heerlijk in het bos gelopen om alle stress uit het lichaam te krijgen. Bart heeft op de terugweg lekker in de auto geslapen en ook thuis gezellig bij mij op de bank. het is een echt lief vriendje. Tot gauw weer Bart.
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 weken geleden
Terug van een super geweldige vakantie in Engeland met mijn zus.Image attachmentImage attachment+2Image attachment

Terug van een super geweldige vakantie in Engeland met mijn zus. ... Meer bekijkenMinder bekijken

2 weken geleden

Reageer op Facebook

Fijn dat jullie zo genoten hebben en prachtige foto’s !

Snel weer doen❀️

Wow, dat ziet er mooi uit! Zeker super!

Was echt geweldig zusje!

Wat een prachtige omgeving..mooie foto's

View more comments

In verband met de hitte zijn alle  lessen van maroef.nl Hondencoach  verzet. Iedereen heeft een mail gehad. Heb je deze mail  niet gekregen laat het me dan even  weten in een pb

In verband met de hitte zijn alle lessen van maroef.nl Hondencoach verzet. Iedereen heeft een mail gehad. Heb je deze mail niet gekregen laat het me dan even weten in een pb ... Meer bekijkenMinder bekijken

3 weken geleden
Het boek puppy wijs is een absolute aanrader voor elke eigenaar die meer wil weten over de opvoeding en gedrag van je pup of volwassen hond. Top boek. 

Fotos van je vakantie  kan je op het originele bericht plaatsen
Delen wordt op prijs gesteld.

Het boek puppy wijs is een absolute aanrader voor elke eigenaar die meer wil weten over de opvoeding en gedrag van je pup of volwassen hond. Top boek.

Foto's van je vakantie kan je op het originele bericht plaatsen
Delen wordt op prijs gesteld.Win win win

π™Žπ™šπ™₯π™©π™šπ™’π™—π™šπ™§ π™–π™˜π™©π™žπ™šπ™’π™–π™–π™£π™™

De vakantie zit er voor de meesten weer op. Plaats hieronder je leukste (vakantie)kiekje van je hond (of wees creatief 🐢) en wie weet win jij aan het eind van deze week ons boek PuppyWijs. Leuk voor jezelf of om cadeau te geven 😊

Delen wordt gewaardeerd.
... Meer bekijkenMinder bekijken

4 weken geleden