Nieuws

Overprikkeling bij pups

Pups kunnen zich maar kort concentreren, daarna zijn ze alweer afgeleid.

Overprikkeling en bijtgedrag bij pups

Als je bedenkt dat een pup zich maar heel kort kan concentreren ( tien seconden) per moment kun je begrijpen dat veel indrukken niet goed voor hem zijn. Zijn hoofd wordt overvol waardoor hij niet meer goed weet wat hij doet. Hij kan dit op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld in de kleren bijten, in de handen, stoelpoten, gaan rijden op mensen en dingen, in riem bijten en andere dingen. Dit noemen we overprikkeling.

Een pup die overprikkeld is leert niet veel meer omdat hij het niet meer op kan nemen in zijn hersens. Probeer eens te achterhalen wat de oorzaak is?

hond overprikkeldIk hoor mensen wel eens zeggen: waar komt dat vandaan? Hij heeft net geslapen. Maar als je teveel gedaan hebt en na het slapen weer het een en ander gaat doen met je pup helpt slapen haast niet meer. Je zult dan moeten kijken wat je anders moet doen. Kijken waardoor je pup overprikkelt raakt. Ook dit kan van alles zijn. Het kunnen geluiden zijn, geuren die hij spannend vindt, mensen en dieren die hij spannend vindt. Mensen die teveel aan hem zitten, te wild gespeeld met een hond, of een vreemd voorwerp gezien, of te lang gewandeld of als baas tevaak nee hebt geroepen. Kijk ook eens of hij ergens pijn heeft. Als je pijn hebt kan je onrustig worden.

10 minuten buiten zijn voor het huis is vaak voor een beginnende pup al meer dan voldoende. Daarna is het verstandig hem de keus te geven waar hij mag slapen, zodat je pup ook een kwaliteit van slaap heeft. Pups hebben 18 a’ 20 uur slaap nodig. Vaak zetten we de pup in de bench omdat die dan gaat slapen, maar eigenlijk los je zijn overprikkeling niet op omdat hij in de bench geen keus heeft om te liggen waar hij wil. Maar ook te snel alleen laten kan overprikkeling veroorzaken met alle nare gevolgen.

Vaak denken we dat het meevalt met onze activiteiten. Maar als ik doorvraag hoe lang iemand bijvoorbeeld wandelt met de pup dan is het meestal meer dan de pup aankan.

Bijvoorbeeld 4 keer per dag 15 minuten, dat is een uur per dag. Dat is voor veel pups veel te veel. Dat herken je dan in de overprikkeling. Of mensen spelen met de hond. Als ik doorvraag hoe lang ze spelen is het vaak 3 keer per dag 10 minuten. Dat is 30 minuten spelen op een dag. Veel pups kunnen dit niet aan en raken overprikkeld.

Belangrijk is dat je bij overprikkeling goed kijkt waardoor het komt en activiteiten mindert.

Er kunnen natuurlijk veel meer redenen zijn. Daarom is het belangrijk de oorzaak te zoeken.

Heeft jouw pup last van overprikkeling of ander afwijkend gedrag?

Neem dan contact op met mij, dan kijken we samen naar wat de oorzaak kan zijn zodat we een plan van aanpak kunnen maken:

Mimi van Baars

Bel: 06 – 33 97 97 76
Of mail naar m.vanbaars@ziggo.nl

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for maroef.nl Hondencoach
256
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Goed artikel over knuffelen.

Goed artikel over knuffelen.Een hond knuffelen die je amper kent? Wanneer is het fijn voor de hond en wanneer niet?

Ik vind dat er twee grote misverstanden zijn:
1. Een hond die gek doet en zich op zijn rug werpt om gekriebeld te worden wil graag aangeraakt worden?
Niet altijd! Deze strategie is er namelijk voor om juist wat afstand te creëren vanuit spanning. Dat klinkt tegenstrijdig, ik weet het. En toch is het zo. Kijk maar eens naar honden die dit naar elkaar doen als de ene hond nogal lomp inkomt. De andere hond kan ervoor kiezen om zich om te gooien, vaak gepaard met veel snelle bewegingen (of juist verstarren, maar dat is een ander verhaal). Je ziet de spanning over de situatie.
Helaas hebben we dit jarenlang verkeerd bestempeld als ‘onderdanig’.

2. Een hond die je amper kent, mag je niet uitgebreid knuffelen of aanraken?
Ook niet per sé! Blijf je communiceren met de hond, en hij is erg relaxed in het vragen om aandacht: waarom niet? Net zoals er zo ontzettend veel verschillende soorten mensen zijn, zijn er ook zo veel voorkeuren bij honden over aangeraakt worden!

Op de foto zie je mij met Floris. Floris had ik 1 keer eerder kort gezien. En nu vroeg hij toch echt om knuffels, verzorging, contact. Floris is zo’n hond die het echt wil. Hij vroeg het doeltreffend maar rustig. En dan krijg je een ontroerde gedragsdeskundige die precies doet wat Floris vraagt 😂😊❤️
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 week geleden
Doe eens niet Macho goed artikel van deze tijd

Doe eens niet Macho goed artikel van deze tijd"Doe eens niet zo macho!"

Afgelopen zaterdag wilde ik even snel een agenda halen en dus kwam ik op een drukke winkelstraat terecht. Dat doe ik niet vaak, ik hou er niet van. Ik vind het al snel te druk.

Voor honden is dat vaak ook zo. Mensen dicht bij elkaar, met allerlei tassen die rondzwiepen en weinig ruimte. Ik zie dan ook vaak veel stress signalen bij honden die daar lopen. En helaas ook de situaties waarin mensen hun honden in een situatie brengen die nog onprettiger is: stilstaan en verwachten dat je hond dicht bij een onbekende hond rustig en beleefd blijft.

Want daar stonden ze weer: twee dames, met twee honden die ongeveer neus aan neus moesten staan, en waarbij de ene hond zich duidelijk oncomfortabel voelde, gromde en te horen kreeg:

"Doe eens niet zo macho"

Doe eens niet zo macho? De hond in kwestie gromde, omdat hij niet anders kon. Eerdere signalen waarin hij aangaf dat hij de aanwezigheid van de andere hond niet prettig vond, werden genegeerd waarop hij gromde. De hond in kwestie wordt dan bijvoorbeeld dominant genoemd, of stoer, of, in dit geval: macho.

De hond in kwestie is niet stoer of dominant, en zeker niet macho!

Honden zijn super goed in het vermijden van conflicten en zijn, als ze de kans krijgen en goede leerervaringen krijgen, juist heel beleefd. Conflicten zijn helemaal niet handig. Goede omgangsvormen en communicatie zijn belangrijk en honden zijn daar een kei in. Ze hebben een heel scala aan signalen om beleefd te zijn en conflicten te voorkomen.

Helaas zien wij die niet altijd, en zijn we niet altijd op de hoogte van deze signalen en brengen wij onze honden nog al eens in situaties waarin ze dus zichzelf moeten verdedigen en signalen moeten geven om de afstand te vergroten omdat wij ze niet helpen.

Honden zullen niet snel recht op vreemde honden aflopen, tenzij ze elkaar kennen, jong zijn of puber. Honden tasten veelal eerst af of de ander kennis wil maken, en nemen daar tijd voor. Bijvoorbeeld door een boog te lopen, even te snuffelen, hun zijkant te tonen of even weg te kijken en te pauzeren. Zo geven ze elkaar tijd om elkaars goede bedoelingen te tonen en te beslissen of ze elkaar willen naderen of niet. Een relaxte hond kan een gespannen hond zo geruststellen. Dit kan alleen als de hond zelf ontspannen is.

Deze winkelstraat was voor de honden in kwestie niet ontspannen, en dan ontstaan er eerder conflictsituaties. Als je dan van je mens niet het conflict mag vermijden omdat je geen ruimte krijgt om afstand te vergroten, rest er soms helaas niets dan naar sterkere signalen te grijpen om de afstand te vergroten: grommen, snappen of uitvallen als de situatie te benauwend wordt.

Dan ben je niet macho, maar dan voel je je oncomfortabel in de situatie. De dames in kwestie hadden hun hond kunnen steunen door de afstand te vergroten en kennismaking achterwege te laten. De hond had dan niet hoeven grommen en had waarschijnlijk meer vertrouwen in zijn mens gehad omdat ze hem begreep in plaats van afstrafte en in een situatie dwong die niet prettig was...

Ik hoop dat we in 2024 allemaal massaal de hondentaal en hondse omgangsvormen gaan leren en onze honden niet meer in dit soort situaties brengen. In februari ga ik mijn eerste lezing hierover houden omdat ik hoop hier een steen in bij te gaan dragen.

Wat doe jij om je hond te leren begrijpen?

Leestips
-Kalmerende signalen van Turid Rugaas
-Understanding the silent communcation of dogs van Rosie Lowry

Foto is niet van betreffende situatie:)
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden

Reageer op Facebook

Lief, dank je Mimi!

Aanrader vopr honden met verlatingsangst of niet goed alleen kunnen zijn. ... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden

Reageer op Facebook

Dank je wel voor het delen! We hopen zo nog meer honden die het zwaar hebben alleen thuis te mogen helpen! 🐾