Nieuws

Overprikkeling bij pups

Pups kunnen zich maar kort concentreren, daarna zijn ze alweer afgeleid.

Overprikkeling en bijtgedrag bij pups

Als je bedenkt dat een pup zich maar heel kort kan concentreren ( tien seconden) per moment kun je begrijpen dat veel indrukken niet goed voor hem zijn. Zijn hoofd wordt overvol waardoor hij niet meer goed weet wat hij doet. Hij kan dit op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld in de kleren bijten, in de handen, stoelpoten, gaan rijden op mensen en dingen, in riem bijten en andere dingen. Dit noemen we overprikkeling.

Een pup die overprikkeld is leert niet veel meer omdat hij het niet meer op kan nemen in zijn hersens. Probeer eens te achterhalen wat de oorzaak is?

hond overprikkeldIk hoor mensen wel eens zeggen: waar komt dat vandaan? Hij heeft net geslapen. Maar als je teveel gedaan hebt en na het slapen weer het een en ander gaat doen met je pup helpt slapen haast niet meer. Je zult dan moeten kijken wat je anders moet doen. Kijken waardoor je pup overprikkelt raakt. Ook dit kan van alles zijn. Het kunnen geluiden zijn, geuren die hij spannend vindt, mensen en dieren die hij spannend vindt. Mensen die teveel aan hem zitten, te wild gespeeld met een hond, of een vreemd voorwerp gezien, of te lang gewandeld of als baas tevaak nee hebt geroepen. Kijk ook eens of hij ergens pijn heeft. Als je pijn hebt kan je onrustig worden.

10 minuten buiten zijn voor het huis is vaak voor een beginnende pup al meer dan voldoende. Daarna is het verstandig hem de keus te geven waar hij mag slapen, zodat je pup ook een kwaliteit van slaap heeft. Pups hebben 18 a’ 20 uur slaap nodig. Vaak zetten we de pup in de bench omdat die dan gaat slapen, maar eigenlijk los je zijn overprikkeling niet op omdat hij in de bench geen keus heeft om te liggen waar hij wil. Maar ook te snel alleen laten kan overprikkeling veroorzaken met alle nare gevolgen.

Vaak denken we dat het meevalt met onze activiteiten. Maar als ik doorvraag hoe lang iemand bijvoorbeeld wandelt met de pup dan is het meestal meer dan de pup aankan.

Bijvoorbeeld 4 keer per dag 15 minuten, dat is een uur per dag. Dat is voor veel pups veel te veel. Dat herken je dan in de overprikkeling. Of mensen spelen met de hond. Als ik doorvraag hoe lang ze spelen is het vaak 3 keer per dag 10 minuten. Dat is 30 minuten spelen op een dag. Veel pups kunnen dit niet aan en raken overprikkeld.

Belangrijk is dat je bij overprikkeling goed kijkt waardoor het komt en activiteiten mindert.

Er kunnen natuurlijk veel meer redenen zijn. Daarom is het belangrijk de oorzaak te zoeken.

Heeft jouw pup last van overprikkeling of ander afwijkend gedrag?

Neem dan contact op met mij, dan kijken we samen naar wat de oorzaak kan zijn zodat we een plan van aanpak kunnen maken:

Mimi van Baars

Bel: 06 – 33 97 97 76
Of mail naar m.vanbaars@ziggo.nl

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Omslagafbeelding voor maroef.nl Hondencoach
256
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Beste volgers, 
In verband met mijn pensioen ga ik stoppen met lesgeven. Ik blijf nog tot eind van het jaar bereikbaar. Voor nu ga ik heerlijk genieten samen met mijn hond. Ben je benieuwd naar de visie die Maroef ook heeft, dan stuur ik je graag door naar collega mirjam kooy van www.natuurlijkhondzijn.nl

Beste volgers,

In verband met mijn pensioen ga ik stoppen met lesgeven. Ik blijf nog tot eind van het jaar bereikbaar. Voor nu ga ik heerlijk genieten samen met mijn hond. Ben je benieuwd naar de visie die Maroef ook heeft, dan stuur ik je graag door naar collega mirjam kooy van www.natuurlijkhondzijn.nl
... Meer bekijkenMinder bekijken

3 weken geleden
Meld je aan voor een gratis uurtje. Delen graag

Meld je aan voor een gratis uurtje. Delen graagVraag je je af waarom het niet lukt om je hond te leren ontspannen alleen thuis te zijn?

Als je aan het oefenen bent, moet je dan je hond laten blaffen en pas naar binnen gaan als ie stil is?

Een pup kan nog geen verlatingsangst hebben toch?

Heb jij deze vragen of misschien wel een heel andere vraag?
Wil je antwoord op jouw vraag?

Neem dan deel aan het gratis online vragenuurtje (30 augustus 11.00 uur/ 11 september 19.30 uur / 24 september 20:30) aan 2 gespecialiseerde deskundigen. Vraag ons maar raak over jouw hond die het moeilijk heeft alleen thuis!

Vergroot je kennis en zet nu snel de eerste stappen op weg naar jouw vrijheid en ontspanning voor je hond

Stuur een mailtje naar info@ophondsewijze.nl met de datum van je voorkeur en je ontvangt een link naar het online vragenuurtje. Je kunt ook via dit linkje mijn contactformulier invullen: nieuw.ophondsewijze.nl/contact/

Gratis en vrijblijvend!
... Meer bekijkenMinder bekijken

1 maand geleden

2 ReactiesReageer op Facebook

Dank je wel voor het delen! Samen voor hondenwelzijn💪🏻

Dankjewel voor het delen 😇

1224