Puppy bijten afleren

Mijn pup bijt: hoe kan ik dit veranderen?

Dit is meestal de eerste vraag van puppy eigenaren als ze bij mij komen. “Hoe kan ik mijn puppy het bijten afleren”.

Met bijten wordt bedoeld: 

  • in de kleren bijten
  • armen en handen bijten
  • in de gordijnen bijten
  • in stoelpoten bijten
  • en andere voorwerpen die niet bedoeld zijn om in te bijten..

Er is geen eenduidig antwoord op bovenstaande vraag. Er kunnen diverse oorzaken zijn.

Waarom bijt een pup?

Een pup kan om verschillende redenen bijten: te weinig rust, teveel wandelen, teveel indrukken, pijn, teveel activiteiten, te weinig keuzes mogen maken en nog veel meer redenen. Mensen denken vaak dat de pup probeert de baas te worden.

Mijn eerste vraag is meestal wat ze aan dit gedrag gedaan hebben.
Vaak wordt er als antwoord gegeven dat ze de pup op de rug hebben gelegd want dat is ook op de tv te zien, of pakken de snuit vast, of ze roepen hard “foei” of “nee” of er wordt bij energieke honden al veel gelopen. In sommige gevallen leiden eigenaren de pup af. Als ik vraag of corrigeren werkt zeggen ze: eigenlijk niet echt. Het lijkt te werken maar het gedrag wordt daarna erger. Zo erg dat sommige pups er bij gaan grommen en blaffen.

Bijtgedrag bij pups en overprikkeling

Als je bedenkt dat een pup zich maar heel kort kan concentreren ( tien seconden) per moment kun je begrijpen dat veel indrukken niet goed voor hem zijn. Zijn hoofd wordt overvol waardoor hij niet meer goed weet wat hij doet. Hij kan dit op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld in de kleren bijten, in de handen, stoelpoten, gaan rijden op mensen en dingen, in riem bijten en andere dingen. Dit noemen we overprikkeling.

Een pup die overprikkeld is leert niet veel meer omdat hij het niet meer op kan nemen in zijn hersens. Probeer eens te achterhalen wat de oorzaak is? Ik hoor mensen wel eens zeggen: waar komt dat vandaan? Hij heeft net geslapen. Maar als je teveel gedaan hebt en na het slapen weer het een en ander gaat doen met je pup helpt slapen haast niet meer. Je zult dan moeten kijken wat je anders moet doen.

 

Kijken waardoor je pup overprikkelt raakt en bijt

Ook dit kan van alles zijn. Het kunnen geluiden zijn, geuren die hij spannend vindt, mensen en dieren die hij spannend vindt. Mensen die teveel aan hem zitten, te wild gespeeld met een hond, of een vreemd voorwerp gezien, of te lang gewandeld of als baas tevaak nee hebt geroepen. Kijk ook eens of hij ergens pijn heeft. Als je pijn hebt kan je onrustig worden.

10 minuten buiten zijn voor het huis is vaak voor een beginnende pup al meer dan voldoende. Daarna is het verstandig hem de keus te geven waar hij mag slapen, zodat je pup ook een kwaliteit van slaap heeft. Pups hebben 18 á 20 uur slaap nodig. Vaak zetten we de pup in de bench omdat die dan gaat slapen, maar eigenlijk los je zijn overprikkeling niet op omdat hij in de bench geen keus heeft om te liggen waar hij wil. Maar ook te snel alleen laten kan overprikkeling veroorzaken met alle nare gevolgen.

Wat is teveel activiteit voor een pup?

Vaak denken we dat het meevalt met onze activiteiten. Maar als ik doorvraag hoe lang iemand bijvoorbeeld wandelt met de pup dan is het meestal meer dan de pup aankan. Bijvoorbeeld 4 keer per dag 15 minuten, dat is een uur per dag. Dat is voor veel pups veel te veel. Dat herken je dan in de overprikkeling. Of mensen spelen met de hond vaak 3 keer per dag 10 minuten. Dat is 30 minuten spelen op een dag. Veel pups kunnen dit niet aan en raken overprikkeld.

Kortom, belangrijk is dat je bij overprikkeling goed kijkt waardoor het komt en activiteiten mindert. Er kunnen natuurlijk veel meer redenen zijn, daarom is het belangrijk goed naar de juiste oorzaak te zoeken.

Wat kan je doen aan bijtgedrag bij je pup?

Een standaard recept is er niet voor.

Wat ik doe is samen met de eigenaar kijken welke activiteiten ze met de pup doen. Hoe veel en hoe vaak wordt er gecorrigeerd, wat maakt de pup mee overdag en s’nachts, is de pup gezond. Dan denk ik aan een blaasontsteking, maag en darmen of een andere vorm van pijn. Wat voor eten krijgt de pup en welke soorten botten.

Meestal merk ik dat de pup te weinig rust krijgt. Pups hebben 20 uur slaap nodig. Eigenaren geven heel vaak aan dat de pup dat niet aan komt. Er wordt immers altijd gezegd dat je de pup zo snel mogelijk moet socialiseren? Dat je hem overal mee naar toe moet nemen. Als je kijkt dat een pup zich maar heel kort kan concentreren ( tien seconden) per moment kun je begrijpen dat veel indrukken niet goed voor hem zijn. Zijn hoofd wordt overvol waardoor hij niet goed weet wat hij doet. Dit heeft dan ook niets te maken met: hij wil de baas worden.

Hulp nodig bij het oplossen van bijtgedrag bij jouw pup?

Graag help ik je met het zoeken van de oorzaak. Neem gerust contact op met mij. Klik (op mobiel) hieronder op de groene knop om direct te bellen of stuur een bericht via e-mail of het contactformulier.

Mimi van Baars