Het is de dag voor kerst. Iedereen is gehaast om de laatste inkopen te doen voor de feestdagen. Het is dan ook veel drukker dan op andere dagen. Ook ik loop door het winkelcentrum om mijn laatste inkoop te doen.
Dan zie ik iemand met een golden pup van een maand of drie tussen de mensenmassa lopen. Het pupje heeft de oren naar achteren, hijgt en loopt hard mee met de snel lopende eigenaar.
Er stond een kerstman met een bel te rinkelen. De pup probeert stil te staan bij het geluid. Maar dat valt niet mee want de eigenaar loopt door. De kerstman ziet de pup en gaat op de hurken zitten. Goedbedoeld moedigt hij de pup aan. De pup loopt kwispelend op hem af. Het bovenste deel van de staart beweegt niet, alleen het onderste deel, maar zodra de hand uitgestoken wordt springt de pup achteruit en wil niet meer naar de man toe. Ik bleef staan, de pup zag mij en ging tegen mij aan staan. Een praatje maken met de eigenaar lukt me niet want het is te druk en teveel lawaai. Ik loop maar door om mijn nare gedachten los te laten.
Wat heeft deze pup nu geleerd? Mensenmassa, een geluid van een bel, een mens dat de hand uitsteekt, iemand die een rood pak en een witte baard heeft, het is allemaal niet leuk. Deze pup heeft weinig tot niets geleerd.
Je leest en hoort het overal, in boeken, op internet, bij de dierenarts, op straat dat je je pup zo snel mogelijk zoveel mogelijk moet laten wennen om te socialiseren. Voor de 12e week moet hij veel dingen gezien hebben.
Wat heeft jouw pup nodig voor een goede socialisatie om een goede basis te krijgen voor later?
1. Veiligheid
Je pup komt van een moederhond die altijd bij haar pups is gebleven, ze getroost heeft, ze geleerd heeft om niet bang te hoeven zijn. Maar dan komt hij bij jou⊠een pup moet leren dat het bij jou ook fijn is, die veiligheid moet je langzaam opbouwen.
De eerste tijd in de nacht bij hem slapen en hem lekker bij je laten.
De eerste weken niet alleen laten. Sommige pups hebben een paar maanden nodig om te leren alleen te zijn.
Bij veiligheid hoort ook eigen keus van slaapplek. Laat hem lekker bij je slapen. Bij zijn moeder en broertjes en zusjes lagen ze heerlijk bij elkaar. Pas als hij zich veilig voelt kan je oefenen met alleen leren zijn. Pups hebben heel veel slaap nodig, de meeste pups 18 a 20 uur. Het is dan ook beter in het begin niet teveel te doen. Slaapt je pup; lekker laten slapen. Ligt hij ergens; lekker laten liggen op die plek die de pup op dat moment fijn vindt.
Je kamer, en andere delen van het huis puppyproof maken zodat je pup nergens aan kan komen. Snoeren en voorwerpen waar hij niet aan mag komen wegzetten en iets voor dingen die niet weg kunnen zetten, zodat je pup wel kan onderzoeken, maar er niet aan kan komen.
Speelgoed van eventuele kinderen en belangrijke dingen aan de kant doen. Later als hij het aankan en minder ondernemend is, kan je die dingen weer op zijn plaats zetten.
2. Vertrouwen
Je pup dingen laten ontdekken op zijn tempo. Je zult merken dat je pup aan elk grassprietje ruikt. Dat hij alles in zijn bekje neemt, maar het ook weer los laat als je het toestaat. Als hij iets gevaarlijks heeft gepakt dan kan je het altijd ruilen in plaats van afpakken. Hij zal in het begin veel gaan zitten en kijken. Laat hem dit doen. Als hij zelf weer gaat lopen dan kan je mee lopen. Je hoeft nog geen kilometers te lopen met je pup. Hij zal het meest leren als je in alles rustig de tijd neemt.
Voorkom dat je pup dingen doet die jij niet wilt en leer je pup wat je wel wilt. Bijvoorbeeld opspringen naar jou, je kan door je hurken gaan zodat hij de pootjes op de grond houd.
Hem steun bieden als het nodig is. Vind hij mensen of honden nog spannend dan kan je beter afstand houden. Pas als het vertrouwen er is, dan kan je kijken of je de afstand kleiner kan maken. Pups geven dat al heel goed aan.
Laat je pup de wereld ontdekken zonder dat je iets van hem verlangt. Zonder dat je hem steeds roept en commandoâs geeft.
Voor jou als eigenaar is het belangrijk dat je je pup leert begrijpen door de taal van de hond te leren. Leren wat de kalmerende en stress signalen zijn zodat je hem in moeilijke situaties kan helpen. Goede boeken zijn Kalmerende Signalen van Turid Rugaas en Stress bij honden van Martina Nagell, puppywijs van Marleen Mulder Aussums en Petra de Munnik.
Wat moet je niet doen?
1. Je pup oversocialiseren.
De pup in mijn verhaal werd overgesocialiseerd waardoor een pup niets kan leren.
De grootste fout die de meeste mensen maken is dat ze veel te veel doen met hun pup. Dit komt door internet, boekjes, je omgeving, dierenarts. Iedereen zegt het: je moet zoveel mogelijk doen om hem te socialiseren. Door teveel doen leert je pup weinig tot niets.
2. Teveel ontmoetingen met honden.
Het spelen kan ook met een volwassen hond 1 op 1 los van de lijn zodat ze de ruimte hebben weg te gaan.
Wild spel met honden. Als er te wild gespeeld wordt met een andere hond leert je hond later ook wild te spelen met honden. Hij kan zo niet goed zijn sociale vaardigheden leren. Volwassen honden spelen normaal rustig waardoor je pup wat kan leren.
3. Wild spel met andere pups.
Je mag hem zeker wel met een pup laten spelen, alleen let goed op dat het eerlijk spel is. Een pup die steeds in een hoekje wordt geduwd, of omgegooid wordt door een andere pup leert dat de wereld eng is en vooral dat andere honden eng zijn.
4. Teveel ontmoetingen met mensen die aan je pup komen.
5. Je pup niet in grote puppygroepen laten spelen, maar met 1 of twee pups.
6. Naar de markt, tram of stad of een winkel binnen gaan.
Zou je dit toch willen doen neem je pup dan op de arm en/of hou afstand van de drukte.
7. Naar anderen luisteren maar op je eigen gevoel afgaan.
Socialiseren doe je een hele hondenleven door. Socialiseren doe je met beleid. Het houdt niet op bij 16 weken. Hoe meer tijd je pup krijgt om alles in zijn tempo te mogen doen, des te stabieler wordt je pup. Bij jou in de omgeving zijn genoeg geluiden, geurtjes, mensen en honden die je pup op afstand kan bekijken. Woon je buitenaf en ben je niet van plan om naar een woonwijk te gaan, dan heeft jouw pup een andere begeleiding nodig dan de stadshond.
Wil jij ook de allerbeste start met jouw pup? Wil jij je pup zo opvoeden dat hij of zij sociaalvaardig is naar mensen en honden? Dan zijn individuele lessen van Maroef daar het beste voor.
Het levert je meer resultaat op omdat de puppycursus wordt aangepast op jullie wensen en de ontwikkelingsfase van je pup. Tijdens deze lessen leer je hoe je een duurzame relatie op kunt bouwen. De lessen zijn maatwerk en sluiten aan bij dat waar jij als baas tegen aan loopt. Je leert je pup nodig heeft en hoe je hem daarin kan begeleiden. Heb je interesse dan kan je mij mailen via: m.vanbaars.
Mimi van Baars; Maroef, Coaching Mens & Hond. Puppy en Gedragsbegeleiding op maat.