Volgens de nieuwste inzichten

De ontwikkelingen in de wereld van hondenprofessionals staat niet stil, er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en deze onderzoeken worden vertaald naar nieuwe manieren om om te gaan met je hond. Ik kreeg een vraag of ik eens wilde omschrijven wat de nieuwste inzichten zijn.

Volgens de nieuwste inzichten.
Als je werkt vanuit de nieuwste inzichten begeleid je mensen en honden op basis van vertrouwen, veiligheid en respect en voldoe je aan de behoefte van de hond.
Vertrouwen: een hond die bang is mag worden gesteund i.p.v. het negeren van de angst of onzekerheid.
Veiligheid: een hond die zich veilig voelt, vindt het niet erg als je dicht bij hem komt zitten en is niet bang voor je.
Respect: respecteer dat je hond ook grenzen heeft. Bijvoorbeeld aanvoelen dat de hond niet geaaid wil worden.
Behoefte van de hond: sluit aan bij de behoefte van je hond; laat hem/haar uit snuffelen, een eigen route bepalen (mits het kan) of eigen ligplaats kiezen.
Je kijkt naar de oorzaak en probeert symptoombestrijding te vermijden. Symptoombestrijden is bijvoorbeeld : een hond die trekt een correctie te geven of afleiden met voer. Als je kijkt naar de Oorzaak, dan kijk je waar het trekgedrag vandaan komt. Dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld stress. Geef de hond geen of zo weinig mogelijk correcties. Je vertelt wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Bijvoorbeeld springen: als de pootjes op de grond staan dan kan je dat met de stem belonen.

Wil je meer weten over deze nieuwe inzichten? Wil jij graag het gedrag van je hond veranderen op een liefdevolle manier zonder het gedrag te onderdrukken? Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een gratis snuffelsessie door op het Contactformulier te klikken.

Mimi van Baars, Coaching Mens & Hond, Puppy en Gedragsbegeleiding op maat

PDF versie: Volgens de nieuwste inzichten.