Nieuws

Zijn commando’s zaligmakend?

Jaren geleden kwam ik in het bos een oude man van een jaar of 80 tegen met een bordercollie van ongeveer een jaar of acht. Een beetje verbaasd was ik wel omdat een border collie toch wat meer nodig heeft dan de gemiddelde hond, althans dat dacht ik toentertijd. De man maakte een praatje me mij. Wat me vooral opviel was dat de hond zo vriendelijk was en prettig op de man reageerde. We hadden het over opvoeding en training. Ik vroeg hem hoe hij zijn hond zo vriendelijk had opgevoed. “Ik verlang niets van mijn hond. Ik ben wel veel op stap maar waar ik ben is de hond ook.” Hij zei iets dat mij raakte: “Commando’s horen bij topsport, opvoeden is wat anders”. Het raakte mij omdat ik in die tijd al had ondervonden dat commando’s niet zaligmakend zijn.

Nu zullen velen denken, ja maar hij moet toch kunnen zitten of liggen of voorkomen of plaats gaan als ik dat zeg. Deze theorie stamt af van de achterhaalde dominantie.

Uit verschillende onderzoeken weten we dat honden conflict vermijdende dieren zijn die samen met ons willen zijn in plaats van ons te willen domineren. Door commando’s te leren dacht men dat je de hond daarmee meteen onder controle had. Maar die controle heeft diverse nadelen:

  • De hond wordt afhankelijk van de eigenaar en kan slecht nadenken en eigen initiatieven nemen
  • Hij wordt daardoor onzekerder
  • Door die onzekerheid raakt hij gestrest
  • Door de stress kan je gedragsproblemen krijgen. Ik zeg bewust “kan” want dat is niet altijd zo

Ik ga een aantal commando’s onder de loep nemen.

Liggen: Honden zijn sociale slapers. Dat betekent dat ze graag bij ons liggen maar ook op verschillende plaatsen liggen. Wordt hij nu verplicht om op een vaste plaats te gaan liggen, dan zal hij dat doen omdat hij dat geleerd heeft. Toch kan dit voor veel honden stressvol zijn of niet prettig. Een hond die een keuze heeft, dus zonder dat hij een commando krijgt, zal ontspannender zijn.

Zitten: Dit is een commando dat een hond meestal als eerste leert. Voor een hond is veel zitten belastend. Ga zelf maar eens tien keer zitten en opstaan. Ik heb eens een seminar bijgewoond van Turid Rugaas waar we de opdracht kregen om tien keer op te staan en te gaan zitten. De hele zaal moest lachen toen we dat deden maar we begrepen de boodschap. Een hond kan ook heel goed blijven staan in plaats van zit.

Volgen: Dan kom ik terug op mijn verhaal van de oude man. Volgen is een trainingsoefening en wordt vaak in de sport gebruikt. Een hond kan alleen niet een half uur volgen. Dat houd hij niet vol. Voor mij is volgen het wandelen met de slappe lijn, de hond laten snuffelen, genieten samen, samen dingen ondernemen en ook eens voorop lopen (zonder trekken). Als je dat kan bereiken dan heb je geen woorden nodig.

Er zijn twee commando’s heel belangrijk. Het komen en voor de veiligheid het wachten. Het wachten kan je overal voor gebruiken, bij de stoep, riem aandoen, uit de auto komen.

Kan je de hond dan helemaal geen commando’s leren? Zeker wel. Belangrijk is dat je zijn stress signalen leert herkennen. Een van mijn eigen honden die wilde tijdens de jachttraining niet liggen. Wat bleek: er was een mierennest. Dat is alweer jaren geleden maar toen begreep ik al dat je je hond moet leren begrijpen.

Mimi van Baars, Maroef coaching mens & hond, puppy en gedragsbegeleiding op maat

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Omslagafbeelding voor maroef.nl Hondencoach
257
maroef.nl Hondencoach

maroef.nl Hondencoach

Gediplomeerd hondengedragstherapeute , samenwerken en communiceren zonder commanderende commando's

Zeer goed omschreven. Moet je niet gewoon strenger zijn?.

Zeer goed omschreven. Moet je niet gewoon strenger zijn?.Gisteren was ik in gesprek met iemand die via mij voor het eerst meer hoorde over honden met verlatingsangst. Ik vertelde over mijn eigen duo en dat het soms best een puzzel is als je eens een paar uurtjes weg wilt plannen, want er moet altijd eerst oppas gevonden worden. Eerlijk, dit haalt soms best een stuk spontaniteit uit je leven..
Gelukkig heb ik inmiddels door mijn opleiding de kennis in huis om met mijn honden te trainen, maar het is wel iets van de lange adem.. en toen kreeg ik de vraag: "moet je niet gewoon wat strenger zijn voor je honden?"

Strenger zijn voor je hond, is dat dan de oplossing voor verlatingsangst?

Nee.. ik kan je zonder enige twijfel vertellen dat je met streng zijn niets gaat veranderen aan dit ingewikkelde probleem. Je hebt namelijk te maken met een hond die een intens gevoel van angst ervaart! Hij is niet ondeugend, eigenwijs en hij doet het ook zeker niet om jou dwars te zitten of om jouw gezelschap af te dwingen.. Hij is bang!

Ik vergelijk het altijd maar met mijn angst voor spinnen.. Als je mij heel streng opdraagt om een spin op te pakken of me verteld dat ik me aanstel als ik zo'n achtpotig monster in mijn huis zie.. word mijn angst dan minder? Leer ik dat spinnen in feite niemand kwaad doen en zelfs nuttig zijn? Voel ik steun en begrip omdat ik iets nu eenmaal heel spannend vind? In alle gevallen is het antwoord "nee" en de meeste mensen snappen dit ook.

Besef je dat dit ook zo is voor jouw hond die paniek voelt als hij alleen thuis is. De enige manier om hier op positieve wijze verandering in aan te brengen, is door middel van steun, support en succeservaringen. Met kleine , angstvrije stapjes mag jouw hond ervaren dat het okay is om even alleen te zijn!

Wil je hier meer over weten? Of ben je op zoek naar praktische begeleiding om jouw hond het vertrouwen (terug) te geven als hij alleen thuis is? Je mag me altijd een mail sturen voor een vrijblijvende kennismaking!

#ophondsewijze #hondenwelzijn #welzijnsgericht #sapro #verlatingsangstbijhonden #hondalleenthuis #julienaismith #vertrouwdalleenthuis #verlatingsangst
... Meer bekijkenMinder bekijken

2 maanden geleden

2 ReactiesReageer op Facebook

Dankjewel voor het delen 🥰

En daarnaast kan je niet eens streng zijn tegen je hond als je niet thuis bent😂 dus het advies gaat zowieso niet op.

Op de een of andere duistere reden heeft Facebook mijn messenger verwijdert. Wil je mij een berichtje sturen, of heb je dat gedaan dan kan ik niet antwoorden. Ik ben gewoon bereikbaar via mijn mail adres. ... Meer bekijkenMinder bekijken

2 maanden geleden

1 ReactieReageer op Facebook

Daar had ik ook "last" van Mimi. Gelukkig inderdaad een bel bij onze voordeur ☺️

.Mijn  certificaat van de cursus stress management is er. Nu is het voorlopig Me time. 
Lekker genieten van mijn jonge puber puppy en mijn vrije  tijd.

.Mijn certificaat van de cursus stress management is er. Nu is het voorlopig Me time.
Lekker genieten van mijn jonge puber puppy en mijn vrije tijd.
... Meer bekijkenMinder bekijken

3 maanden geleden

2 ReactiesReageer op Facebook

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd!

Mooi duidelijk verhaal. Ooit heb ik dit meegemaakt met een oude hond. Men zegt zo makkelijk hij is eigenwijs

Mooi duidelijk verhaal. Ooit heb ik dit meegemaakt met een oude hond. Men zegt zo makkelijk hij is eigenwijsEigenwijze wolf? Of grenzen aangeven......

Gister avond hadden Ceo en ik detectie les bij Perroamigohondenwelzijn

We kozen een nieuwe geur voor hem uit. Kruidnagel. Omdat ik dat wel lekker vind ruiken. Ceo kent de basis principes van detectie al wel. Maar we begonnen simpel.
Boukje had haar geurbron kruidnagel in haar handen en hij kreeg zijn 'click' als hij de geurbron aanwees.

Wat deed ceo nou? Hij was opweg naar Boukje haar hand, maar draaide elke keer 10 cm van te voren zijn neus af en kwam bij mij zijn beloning halen.

Nu zullen veel mensen denken... Het is een wolfhond, die werkt niet zo graag. Of hij is eigenwijs/loopt de kantjes ervan af🫣 sommige trainers zullen zelfs met iets meer dwang aanleren dat hij toch echt de geurbron zelf moet aanwijzen.. of hopeloos opnieuw proberen totdat beide partijen gefrustreerd zijn.

Wij gaven het 3 kansen. Ceo was heel gemotiveerd onderweg naar de geurbron, maar toch elke keer net 10 cm van te voren brak hij het af en draaide hij weg.

Zou hij de geur te intens vinden? Zeiden we tegen elkaar.

Jahoor, wij probeerden erna basilicum en deze kanjer heeft de gehele les ontzettend goed alle geur bronnen aangewezen.

Waarom deel ik dit nu?
Soms kunnen onze honden in onze ogen hartstikke eigenwijs zijn... Maar meestal zijn ze gewoon aan het communiceren...

Luister jij wel eens naar wat jouw hond te zeggen heeft als hij iets niet ( goed) wil uitvoeren?
... Meer bekijkenMinder bekijken

4 maanden geleden